понеділок, 17 червня 2019 19:38

Як позбутися від неприємного запаху взуття

Неприємний запах, що йде від взуття - це не тільки випробування для нюху, а й ознака того, що розмножуються бактерії, які можуть стати причиною грибкового захворювання. У літню пору ця проблема найбільш актуальна, особливо для тих, хто вважає за краще носити закрите взуття. Що потрібно зробити, щоб усунути небажаний запах і завжди тримати взуття в чистоті.

Чому з'являється запах

 

Як правило, причина неприємного запаху взуття - це підвищена пітливість ніг. Ноги інтенсивно потіють при довгій ходьбі або в жарку погоду - таким чином в нашому організмі відбувається охолодження перевантажених м'язів. Пот на 98% складається з води і на 2% з солей, кислот, мікроелементів, гормонів, холестерину. Самі по собі ці складові запаху не мають, але у вологому середовищі стають здобиччю бактерій, розкладаються і виділяють сморід, яке розповсюджується на шкарпетки і взуття.

Боротися з небажаним запахом потрібно двома шляхами: ретельно стежити за гігієною ніг і вчасно чистити взуття.

Тримайте ноги в чистоті

Ноги треба мити з милом і мочалкою як мінімум один раз на день, а після насухо витирати рушником, особливо між пальцями. Якщо ступні занадто пітніють, то після купання найкраще обробити їх саліцилової присипкою, тальком для ніг або дезодорантом - ці засоби допоможуть знищити бактерії, що залишилися. Для профілактики потовиділення корисно робити ванни для ніг з чаєм, корою дуба, лимонною кислотою або содою.

Не тільки фізичні навантаження, але й стресова обстановка може впливати на пітливість ніг - наші ступні потіють так само, як і під пахвами, тільки ми менше це помічаємо. Спітнівши, ми поспішаємо прийняти душ і змінити одяг. Так само потрібно чинити і з ногами: по можливості швидше вимити їх і перевзутися. Та й взагалі варто частіше міняти взуття і шкарпетки, тримати на роботі змінну пару і колготки.

Якщо домашні засоби не допомагають позбутися пітливості ніг, то варто звернутися до лікаря. Неприємний запах ніг може бути ознакою вже придбаного грибкового захворювання.

Як позбавити взуття від запаху поту

 

Насамперед замініть старі устілки - вони найбільш схильні до поразки бактеріями. Деякі види взуття, наприклад, кросівки і кеди, можна сміливо випрати в машинці.

Якщо запах дуже сильний і просте миття не допомагає, залиште у взутті на деякий час змочену в оцті вату. Спробуйте акуратно протерти взуття зсередини перекисом водню, марганцівкою. У разі особливо стійкого запаху залийте перекис водню всередину черевика, а коли розчин перестане пузиритися, вилийте його і просушіть взуття. Зелений чай позбавить взуття від мікроорганізмів. Заварку зеленого чаю налийте в черевики і залиште на деякий час. Потім добре просушіть взуття.

Є й сухі способи позбавлення від небажаного запаху. Насипте всередину взуття борошно, дитячу присипку, морську сіль або потовчене активоване вугілля, залиште на пару годин, а після ретельно пропилососьте. Замість цих засобів всередину взуття можна насипати соду і залишити до ранку, але цей рецепт не годиться для чорного шкіряного взуття.

Бактерії бояться холоду. Помістіть пару взуття в поліетиленовому пакеті на ніч в морозилку, а в зимовий час винесіть на балкон. Взуттю, вийнятому з холодильника, треба дати прогрітися до кімнатної температури. Але для деяких видів взуття, наприклад, лакованого, ця процедура не підійде.

Для усунення відразливого запаху можна купити спеціальні дезінфектори і аерозольні дезодоранти. З вечора бризніть ними кілька разів всередину взуття, намагайтеся не потрапляти на зовнішню поверхню, до ранку все просохне, і ви зможете надіти взуття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому пітливість може бути небезпечною для здоров'я

Правильний догляд за взуттям

 

Коли неприємний запах усунутий, важливо підтримувати чистоту взуття, щоб він не з'явився знову. Зняті чоботи чи туфлі залишайте відкритими, щоб вони встигали освіжитися і висохнути. Не надягайте одну і ту ж пару щодня - дайте їй трохи часу для провітрювання. І не засовуйте шкарпетки в кросівки і не ховайте взуття в коробку відразу після носіння. Демісезонне і зимове взуття покривайте захисними і водовідштовхувальними засобами, щоб уберегти його від промокання. Якщо ваші ноги сильно потіють або ви потрапили під дощ, використовуйте електричну сушку з іонізатором. При відсутності спеціального пристрою взуття можна висушити за допомогою газети. Щільніше набийте туфлі і міняйте папір кожну годину, до повного висихання.

Регулярно мийте взуття або хоча б протирайте зсередини вологою ганчіркою. Змащуйте зовнішню поверхню засобами з догляду за взуттям. Час від часу замінюйте старі устілки на нові. Намагайтеся носити шкарпетки з натуральних матеріалів. Синтетика (в тому числі і капронові колготки) тільки посилює запах поту.

Використовуйте знімні устілки з натуральних матеріалів, регулярно виймайте їх, провітрюйте і періть, щоб не дати бактеріям прижитися і розмножуватися у вашому взутті. З цією проблемою добре справляються спеціальні дезодоруючі устілки. Вони виготовлені з картону, обробленого антибактеріальними речовинами, і теж вимагають щоденного просушування і провітрювання.

У шафку для зберігання взуття можна покласти сухі пахучі аромозасоби, які остаточно усунуть залишки неприємного запаху.

Жінки мають більш гострий нюх, ніж чоловіки. Жінки здатні вловити запах чоловічого тіла, і навіть дезодорант не може його приховати. У ряді проведених експериментів з'ясувалося, що жінки, дійсно, краще вловлюють запахи, і їх набагато складніше обдурити. Так відбувається тому, що жінка здатна на підсвідомому рівні вловити запах чоловічого тіла. Чого не можна сказати про протилежну стать, яку можна легко збити з пантелику, коли йдеться про різні аромати.

Зараз ви читаєте новину «Як позбутися від неприємного запаху взуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути