пʼятниця, 14 червня 2019 01:35

Чому пітливість може бути небезпечною для здоров'я
5

Піт - нормальна реакція нашого тіла, яка допомагає регулювати температуру і знижувати її, коли стає жарко.

Але деякі люди страждають від сильної пітливості, яка виникає навіть у незначних випадках. Мокрі майки та вологі долоні супроводжують їх незалежно від погодних умов або їх активності.

Чому ми пітніємо

 

Піт виділяється, коли відповідні відділи мозку (так званий центр терморегуляції) фіксують підвищення температури тіла або температури навколишнього середовища. Потові залози отримують нервовий імпульс, що змушує їх протоки інтенсивно скорочуватися, вбираючи вологу з навколишніх тканин і викидаючи її назовні. Так на поверхні шкіри утворюється піт. Потім він випаровується. І цей процес знижує температуру шкірного покриву, а разом з ним, завдяки кровотоку, і організму в цілому.

По поверхні нашого тіла нерівномірно розподілені від 2 до 4 мільйонів потових залоз. Їх концентрація вище під пахвами, в пахових складках, на долонях, ступнях і обличчі.

Потіти необхідно кожному. Недостатня пітливість (ангидроз), коли з тих чи інших причин потові залози виносять на поверхню шкіри занадто мало вологи, може загрожувати перегрівом і тепловим ударом.

Надмірна пітливість (гіпергідроз) з фізіологічної точки зору не страшна, але приносить серйозний психологічний дискомфорт. Який особливо неприємний, якщо надлишки поту ще й пахнуть.

Чому люди пітніють, навіть коли не жарко

 

Посилення потовиділення в спеку або при фізичному навантаженні зрозуміло. Однак існують стани, підвищення температури при яких немає, а надмірна пітливість - є. Такий піт, що з'являється без перегріву, називають холодним.

Чому нас кидає в піт без перегріву

1. Сильні емоції або стрес

Сильні емоції і переживання наш мозок трактує як сигнал небезпеки, що наближається, тому і мобілізує організм. Симпатична нервова система запускає процедуру терморегуляції заздалегідь, нагороджуючи вас зовні абсолютно спокійного вологими долонями і зіпрілою спиною.

2. Вживання гострої їжі

Робота потових залоз різко посилюється при вживанні багатих на спеції (гірчицею, хроном, червоним і чорним перцем, карі, цибулею, часником, коріандром, імбиром) страв. Також покриватися потом нас нерідко змушує алкоголь. Такий тип потіння називають харчовим потовиділенням.

 

3. Деякі захворювання

Пітливість нерідко супроводжує хвороби, пов'язані з підвищенням температури. Наприклад, ГРЗ, грип, ангіну, всілякі інфекції. Холодний піт, який виступає раптово, може бути побічним ефектом, зокрема:

Гіпоглікемії (різкого зниження рівня цукру в крові).

Прийому синтетичних гормонів щитовидної залози.

Прийому деяких видів знеболюючих, включаючи морфін.

Всіляких больових синдромів.

Раку.

Звернутися до лікаря варто, якщо разом з посиленною пітливістю ви спостерігаєте такі симптоми: біль у грудях, сильне запаморочення, складності з диханням. Вони можуть свідчити про серйозні проблеми з серцем. Також приводом для обов'язкової консультації з медиком коли є постійна пітливість, що не припиняється протягом доби і більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який одяг не варто одягати влітку – 10 помилок

4. Паління

Нікотин стимулює виробництво ацетилхоліну. Це хімічна сполука в тому числі змушує активніше працювати потові залози. Багато куриш - більше потієш.

5. У жінок - вагітність або менопауза

Гормональні коливання, пов'язані з виношуванням дитини і клімаксом, також нерідко супроводжуються підвищеною пітливістю. І це природний процес.

Чому піт пахне

 

Потові залози не однакові. Існує два їх види, які утворюють піт принципово різного складу.

Еккрінові залози

Еккрінові потові залози, які у великій кількості (75% потових залоз) розташовані по всьому тілу, активно працюють уже з народження. Піт, що виробляється ними, не має кольору і запаху, оскільки на 99% складається з води. На поверхню він виводиться через спеціальні протоки, зовні схожі на дрібні пори. У нормальних умовах еккрінові залози виводять близько 0,5 л вологи щодня. Але у спеку, фізичній активності, стресі обсяг поту може досягати 10 л в день.

Саме завдяки еккріновому поту діти, навіть якщо вони бігають у спеку і стають наскрізь мокрими, запросто можуть обходитися без антиперспірантів і душа протягом дня. Функцію терморегуляції система потовиділення відпрацьовує на відмінно, але при цьому абсолютно не пахне.

Апокрінові залози

Їх приблизно 25% від загального числа потових залоз. Вони більші, ніж еккрінові, і розташовуються лише на певних ділянках шкіри: в пахвових западинах і складках пахової області, на лобі і волосистій частини голови. Активізуються апокрінові залози лише після досягнення статевого дозрівання.

Вироблена ними волога викидається на поверхню шкіри не безпосередньо, як у випадку еккрінових залоз, а у волосяні фолікули. Так, піднімаючись по волосках, на шкірі виступає апокріновий піт - молочного кольору липка рідина, в якій, крім води, міститься значна доза жирів, білків, гормонів, летких жирних кислот та інших органічних сполук. Вважається, що саме цей вид поту багато в чому визначає специфічний запах кожної людини. До речі, інша назва апокрінових залоз - залози статевого запаху.

 

Змішуючись з бактеріями, що живуть на поверхні шкіри, апокріновий піт (якщо його не змивати) набуває різкого неприємного запаху.

Але навіть якщо ви будете приймати душ кожні 20 хвилин, статевого запаху вам не позбутися. Принаймні поки з віком репродуктивна функція не почнеться згасати, поступово "закриваючи" апокрінові залози.

Що робити, щоб не потіти

Повністю позбавитися від поту вам не вдасться: як мінімум півлітра повинні випаровуватися з вашої шкіри кожен день. Випаровування поту дозволяє вашому тілу функціонувати в нормальному температурному режимі. Єдина дія, що треба робити в подібних ситуаціях, - це пити більше води, щоб не допустити зневоднення.

Деякі продукти можуть зменшити кількість поту, що виділяється і заспокоювати надмірно активні потові залози. Найчастіше це продукти, які не навантажують нашу травну або нервову систему: молочні продукти і сир, мигдаль, банани, молочна сироватка, овочі і фрукти з високим вмістом води (кавун, виноград, диня, брокколі, шпинат, цвітна капуста, солодкий перець, баклажан), оливкова олія, вівсянка, зелений чай.

Якщо потовиділення занадто інтенсивне, використовуйте дезодоранти, в яких підвищений вміст хлориду алюмінію. Такі антиперспіранти істотно скорочують кількість поту, що виділяється навіть в спеку. Раніше стверджувалося, що засоби, які містять сполуки алюмінію, можуть викликати рак молочної залози, але, проведені дослідження не підтвердили цього.

Якщо запах поту з'явився, а ви не можете в цей момент прийняти душ, то витріть пахви звичайними вологими серветками, а потім нанесіть будь-який антибактеріальний гель для рук. Він допоможе вбити бактерії, що викликають неприємний запах.

Перекис водню є антисептичним засобом, який допомагає врятуватися від неприємного запаху поту і який бореться з бактеріями. Додайте до півсклянки води 1 чайну ложку перекису водню. Наносьте розчин на суху і чисту шкіру пахв щоранку.

Зараз ви читаєте новину «Чому пітливість може бути небезпечною для здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути