четвер, 25 лютого 2021 02:28

Як пережити весняне загострення хвороб

Як пережити весняне загострення хвороб
Щоб не допустити загострень, варто постійно спостерігати за кожним із захворювань. Фото: Karolina Grabowska from Pexels

Алергія, депресія, гастрит, бронхіт, гіпертонія - хвороби, які загострюються навесні. Через температурні перепади, виснажену імунну систему та авітаміноз потерпають усі, хто мають хронічні захворювання. Покращити стан допоможе нормалізація ваги, збалансоване харчування та спорт.

Про це Gazeta.ua розповідає Марина Краснікова, столичний сімейний лікар.

"Від застуди та вірусних інфекцій хронічні недуги можуть загострюватися. Або накладатися на старі патології. Наприклад, до гіпертонії додатись астма, або цукровий діабет, гастрит чи інші", - каже Марина Краснікова.

Депресивні стани виникають через брак сонця та зниження кількості вітаміну D. Притаманні молоді, але не рідкість й у людей старшого віку. Кризовий період може тривати від двох тижнів до місяця.

"Цей стан не зникне завдяки шоколадкам, чаю із травами чи фільмам. Потрібне лікування препаратами. Важливо не соромитися, а звернутися до сімейного лікаря, психолога чи психотерапевта. У людини може бути як депресія, так і замасковане захворювання, наприклад, щитоподібної залози, чи анемія", - додає Краснікова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Печія та поколювання в ногах - про що сигналізують ці симптоми перед сном

Метеозалежні та гіпертоніки переносять весну найважче. Різкі перепади температури повітря та вологості впливають на артеріальний тиск, порушується мозковий кровообіг. Через це виникають головні болі, запаморочення та зниженням працездатності.

"Щоб попередити стрибки тиску необхідно постійно приймати препарати, призначені лікарем. А не лише тоді, коли стало погано. Краще вживати мінімальні дози підтримуючих ліків, ніж максимальні - при підвищенні тиску" - додає лікарка.

Стан організму покращує нормалізація ваги. Завдяки цьому зменшується ризик виникнення метаболічного синдрому. Коли одночасно розвивається гіпертонія, цукровий діабет й ожиріння. Варто постійно спостерігати за кожним із захворювань, щоб не допустити загострень. Уникати стресів, які погіршують стан та дотримуватися здорового способу життя.

Науковці виявили, що артеріальний тиск підвищують енергетичні напої. Це, в свою чергу, призводить до вищого ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Як пережити весняне загострення хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути