вівторок, 31 березня 2020 17:06

Як лікарі й медсестри добираються на роботу в умовах карантину

Як лікарі й медсестри добираються на роботу в умовах карантину
Багато медсестер плануються звільнитись через карантинні обмеження руху транспорту. Фото: Уніан

У перші дні карантину в Києві пацієнти, які проходять процедури гемодіалізу, скидалися на таксі медсестрам, бо ті щодня добираються у лікарню з області. Самі пацієнти теж їхали на таксі. Про це Gazeta.ua розповіла донька пацієнтки, яка живе на гемодіалізі й попри карантин змушена щодня відвідувати медзаклад. Деякі медсестри у розмові з пацієнтами казали, що хочуть звільнятися.

"У лікарнях Києва абсолютна більшість медсестер - мешканці передмістя і області. Це в основному жінки середнього і старшого віку, які отримують до 5 тис. грн зарплати і добираються на роботу громадським транспортом. Після закриття пасажирських перевезень між Києвом і населеними пунктами області ті, кому не організували транспорт з місця роботи, змушені або їхати на таксі (це далеко і дорого, не співмірно із зарплатою в 5 тис.), або звільнятися", - каже жінка, свого імені не називає.

Але через кілька днів керівництво закладу все ж вирішило питання із транспортом для медсестер. Інша лікарка зізналася, що їй довелося піти у відпустку за власний рахунок, бо не має коштів на щоденний проїзд у Київ із Василькова.

Немало інших лікарень йдуть назустріч медперсоналу з самого початку карантину, якщо хтось опинився у такій ситуації. У Центральному військовому госпіталі радять тимчасово не працювати медсестрам похилого віку, які знаходяться у групі ризику. Ті йдуть в поки що оплачувані відпустки. В Інституті серця для медсестер обладнали окремі палати, якщо захочуть залишитись на ночівлю, а наступного дня заступити на чергування. Для тих, хто живе поза містом, організували автобуси. Олександрівська лікарня, де є хворі з коронавірусом, зробила для своїх працівників перепустки для проїзду у міському транспорті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медиків не підвозять через розрив між владою і виконавцями

У соцмережах набувають популярності групи, де гуртуються бажаючі підвезти медика на роботу. Одна із таких груп швидко зібрала понад 5 тис. людей.

Хворі з різними недугами, яким потрібна допомога, добираються в лікарні на таксі або просять когось їх підвезти, особливо коли треба доїхати з області на гемодіаліз і курси хіміотерапії. Судячи з публічних заяв чиновників, питання поклали на плечі міських і обласних адміністрацій, а на практиці цим займаються хіба самі пацієнти і їх близькі. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, у МОЗ почали спілкування з регіонами щодо того, аби всі отримували потрібну допомогу вчасно. Які результати матимуть ці розмови - поки невідомо.

У Вінниці 5 працівниць пологового будинку заразилися коронавірусом. Акушерський корпус пологового будинку №2 закрили на карантин. Там перебувають 7 породіль та 14 вагітних.

Зараз ви читаєте новину «Як лікарі й медсестри добираються на роботу в умовах карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути