четвер, 22 серпня 2024 13:33

Як гнучкість тіла впливає на тривалість життя: дослідження науковців

Як гнучкість тіла впливає на тривалість життя: дослідження науковців
Гнучікість впливає на тривалість життя Фото: pinterest

Рівень гнучкості може впливати на тривалість життя дорослих.

Такі результати міжнародного дослідження, які опублікували в Scandinavian Journal of Medicine & Science.

На думку науковців, гнучкість тіла, що визначається як здатність виконувати рухи з широким діапазоном амплітуди різними частинами тіла є ключовим елементом загального фізичного здоров'я.

Попередні наукові дослідження вже вказували на те, що хороша фізична форма є надійним індикатором потенційно довгого життя у дорослих. Водночас низький рівень фізичної підготовки часто пов'язували з негативними прогнозами.

Зазвичай у таких дослідженнях оцінка фізичного стану людини ґрунтувалася на його аеробних здібностях чи кардіореспіраторній витривалості. Попри те, що вправи на розвиток гнучкості включені до більшості тренувальних програм, цей аспект рідко ставав предметом наукового дослідження у контексті фізичної форми. Крім того, зв'язок між гнучкістю та тривалістю життя у зрілому віці залишався маловивченим.

Нове дослідження гнучкості

Група медичних фахівців із Бразилії, Великобританії, Канади та США проаналізували дані 3139 осіб, які були зібрані з березня 1994 року до жовтня 2022 року. Учасники дослідження були професійними спортсменами та їхній вік варіювався від 46 до 65 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберегти молодість до глибокої старості: пʼять китайських правил

Використовуючи комплекс із 20 різних рухів, які торкались 7 різних суглобів, дослідники оцінили рівень гнучкості учасників та розрахували індекс Flexindex (в діапазоні від 0 до 80 балів). Вони також вивчили кореляцію між індексом гнучкості та статистикою смертності, щоб визначити ризик смерті серед учасників.

Гнучкість тіла зменшує ризик смерті

Протягом періоду спостереження, який у середньому становив 12,9 року, із загальної вибірки померли 302 учасники. Виявилось, що високий показник Flexindex корелював з нижчою ймовірністю смерті учасників. У тих, хто вижив, індекс гнучкості був на 10% вищим, ніж у померлих, причому у жінок він був на 35% вищим, ніж у чоловіків.

Після коригування даних з урахуванням віку, індексу маси тіла та стану здоров'я, було виявлено, що ризик смерті у чоловіків і жінок з низькими показниками Flexindex був у 1,87 і 4,78 раза вищим відповідно, порівняно з тими, хто мав високу гнучкість.

Шанси прожити сто років або більше є у жінок. Їх кількість складає 80 відсотків серед усіх довгожителів. Також довголіттям можуть похвалитися ті, у кого в роду є родич, що прожив довгий вік, у тих, хто веде активний спосіб життя або ті, хто дотримуються середземноморської дієти.

Науковці запевняють, що повсякденні чотири звички людини та її спосіб життя безпосередньо впливають на довголіття. Обов'язково потрібно займатися улюбленою справою. Важливо ставити цілі та працювати для їх досягнення.

Зараз ви читаєте новину «Як гнучкість тіла впливає на тривалість життя: дослідження науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути