Ексклюзиви
Понеділок, 21 січня 2019 00:50

7 компонентів в косметиці, які шкодять шкірі
5

Доглядати за собою нам сьогодні допомагає величезний арсенал косметичних засобів. Але чи часто ми задаємося питанням "що ж в баночці?". Які добавки не заподіють шкоди організму, а які можуть бути небезпечні?

Від використання яких косметичних засобів краще відмовитися, пише marieclaire.ru

Парабени (methyl-, butyl-, ethyl- або propylparaben)

 

Складні кислоти містяться практично скрізь, особливо це стосується косметичних засобів - кремів, сироваток, доглядів за волоссям, тому що вони мають антибактеріальні і протигрибкові властивості. Додавання цієї речовини в продукцію затримує в ньому зростання бактерій і грибків. Є думка, що парабени можуть накопичуватися в організмі і розхитувати настройки нашої гормональної системи.

Не варто довіряти напису "без парабенів". Швидше за все, парабени в цьому засобі є, але їх по-іншому назвали, адже без консервантів будь-які препарати не можуть зберігатися довго (косметика з нешкідливими консервантами рослинного походження, стоїть набагато мас-маркету). До парабенів відносяться такі речовини як метабутіл, пропив, метил, бутил, ізопропіл, і якщо якийсь з них є у складі продукту, то парабени в ньому точно містяться. На сьогоднішній день альтернативи їм немає.

Фталати (phthalates або DEP (diethyl phthalate), DnBP (di-n-butyl phthalate), DiBP (di-isobutyl phthalate)

 

Ефіри фталевої кислоти використовуються не тільки в промисловості (додають еластичності пластиковим виробам), але і в косметичних засобах ─ наприклад, в лаках для нігтів і волосся, в парфумерії. До речі, пластик в машині - це теж фталати: сідаючи за кермо новенького авто, можна почути специфічний запах. Саме його прозвали "запахом нової машини" ─ так пахне фталат.

Надмірна кількість фталатів призводить до гормональних порушень, безпліддя і онкології. Вони погано впливають на репродуктивну функцію і жінки, і чоловіка. Не кожен виробник вказує його зміст в складі продукту (а роблять вони це досить часто). Тому підліткам і вагітним жінкам потрібно бути особливо уважними при використанні декоративної косметики, по можливості, користуючись натуральними і органічними варіантами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випадіння волосся зупиняють дьогтем

Пропіленгліколь (propylene glycol)

Рідку речовину без запаху отримують з продуктів нафтопереробки. Пропіленгліколь широко застосовується при виробництві косметичних засобів ─ завдяки цьому інгредієнту вони проникають в більш глибокі шари шкіри. Вміст його в невеликій кількості ніякої шкоди для здоров'я і шкіри не робить. Попри те, що пропіленгліколь в цілому безпечний, він може викликати алергічні реакції. Тому при виборі косметики алергікам потрібно звертати особливу увагу на вміст у складі пропіленгліколю.

Триклозан (triclosan)

 

Це синтетична сполука активно застосовується в косметичній сфері. Про нього багато сперечаються, намагаючись розібратися, чи дійсно цей елемент має негативний вплив на шкіру і організм в цілому, або твердження не має під собою підстав. Триклозан є антимікробним компонентом: він зупиняє ріст мікробів, бактерій і грибків в продуктах косметичного виробництва. Додається в зубні пасти, дезодоранти, засоби для порожнини рота, пральні порошки, антибактеріальне мило, шампуні, гелі для душу, миючі та чистячі засоби, а також дитячі іграшки, медичні прилади, взуття і навіть деякі види меблів.

За спостереженнями косметологів, вираженого негативного впливу на шкіру і здоров'я людини триклозан не робить, але в значних дозах може завдати певної шкоди. Все залежить від того, який відсоток триклозану міститься в засобі. Норма його змісту не повинна перевищувати 0,3% для кожного окремо взятого продукту ─ в такому співвідношенні він абсолютно безпечний. Але часте використання продуктів навіть з нормальним вмістом триклозану може обернутися неприємними побічними ефектами - сухістю шкіри, лущенням. Тому не варто користуватися антибактеріальними лосьйонами або засобами для вмивання без особливої ​​необхідності.

Бензол (benzene)

Безбарвна рідина із специфічним солодкуватим запахом. Входить до складу бензину, широко застосовується в промисловості, є вихідною сировиною різних пластмас, синтетичної гуми, барвників, а також використовується для виробництва ліків. Найчастіше бензол міститься в дешевій косметиці. Є дуже токсичною, канцерогенною речовиною. У великих кількостях викликає алергію, отруєння, може привести навіть до летального результату.

Ароматичні запашники (fragrance / perfume)

 

Аромати в вигляді ефірних масел безпечні в застосуванні, але якщо це аромати синтетичні, необхідно зрозуміти, з чого вони виготовлені. Велика кількість ароматів в косметичному засобі часто призводить до алергічних реакцій.

Останнім часом зростає чутливість шкіри до будь-яких косметичних засобів, тому зараз багато брендів пропонують цілі лінійки без ароматичних запашників (їх, як правило, супроводжує позначка "для чутливої ​​шкіри"). Професійні косметичні засоби часто або не мають яскраво вираженого запаху, або пахнуть, як ліки, тому що не ароматизовані штучно.

Лаурилсульфат натрію (SLS)

 

Належить до ПАРів (поверхнево-активні речовини) і широко застосовується у виробництві практично всіх миючих засобів - шампунів, зубних паст, гелів для душу, рідин для миття посуду. Саме завдяки цьому компоненту бруд, миттєво розчиняючись, зникає. Вводиться в засіб він ще й для того, щоб воно добре пінилося, а значить, швидше змивалося.

Добавка шкідлива тим, що при великій кількості в складі вона усуває не тільки зовнішні забруднення і жир, але й повністю змиває з поверхні шкіри гідроліпідну захисну плівку ─ в результаті вона сильно зневоднюється і сохне. Надлишок лаурилсульфата натрію в шампунях призводить до випадання волосся, якщо ними часто користуватися (через пересушування шкіри голови сильно страждають волосяні цибулини).

Вазелін (petrolatum, petroleum jelly, E905b)

Найбезпечніший засіб, може бути рослинного походження, і отриманий шляхом нафтопереробки. Рослинний вазелін більш в'язкий і погано засвоюється, тому в косметичні продукти найчастіше вводиться штучний вазелін. Він утворює захисний бар'єр - плівку на поверхні шкіри, непроникну для води, і таким чином не дає шкірі втрачати вологу (при цьому має зволожувальних властивостей). Завдяки цьому прискорюється регенерація шкіри і загоєння мікротріщин, зміцнюється механічний захисний бар'єр.

Вазелін можна застосовувати в холодну пору року, коли температура опускається нижче нуля, особливо у вітряну погоду, але не дуже часто. Плівка, що утворюється на шкірі, забиваючи пори, не дає їй дихати, тому часте застосування вазеліну загрожує дерматологічними ускладненнями. Попри те, застосування вазеліну не має протипоказань, в поодиноких випадках, може викликати алергічні реакції.

Жоден крем не зрівняється з оливковою олією - ідеальним косметичним засобом і для тіла, і для ніжної шкіри обличчя. Оливкова олія унікальна тим, що містить велику кількість сквапена (зволожуючий компонент). Для косметичних процедур використовуйте масло першого відживу, яке зберігає корисні поживні речовини.

Масло містить велику кількість необхідних для шкіри вітамінів. Наприклад Е і А, які дають шкірі молодість, роблять її більш еластичною і зволоженою. Крім того, в оливковій олії є вітаміни D, К, В, а також корисні мононенасичені жири, які необхідні для підтримки шкіри в гарному стані.

Оливкова олія не алергенна, тому її можна використовувати навіть для чутливої ​​шкіри. Особливо олію рекомендують використовувати для в'янучої та сухої шкіри. Масло не тільки зволожує, але й значно уповільнює процеси старіння. До того ж, воно прискорює процес регенерації клітин, що сприяє її омолодженню. Застосування оливкового масла дозволяє не тільки запобігти появі зморшок, але й розгладити дрібні, які вже встигли з'явитися.

Зараз ви читаєте новину «7 компонентів в косметиці, які шкодять шкірі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2449
Голосування Який український клуб досягне більших успіхів у Лізі Європи 2018/19?
  • 1) "Шахтар"
  • 2) "Динамо"
  • 3) обидві команди "вилетять" одночасно
Переглянути
Погода