понеділок, 13 березня 2017 07:10

Зубною ниткою користуються увечері

  Зубні нитки бувають плетені і флосові — тонкі
Зубні нитки бувають плетені і флосові — тонкі

— Зуби чищу дорогими пастами, а все одно часто ходжу до стоматолога. Ясна кровоточать і болять, — каже киянка Уляна Клименко. — Виявилося, чистити їх треба ще й ниткою. Думала, вона потрібна, тільки коли застряне щось між зубами. Навіть не вміла її в руках тримати. Лікар став перед дзеркалом і показав. Так доглядаю за зубами місяць, і вже не прокидаюся вранці зі присмаком крові в роті.

Здорові ясна мають блідо-рожевий колір, не болять, не сверблять і не набрякають. Коли людина погано чистить зуби, починають кровоточити.

— Люди знають про зубну щітку, а про нитку і йоржики навіть не чули. А проблеми зубів починаються з проміжків між ними, — каже 29-річна Тетяна Вікович-Вдовенко, столичний пародонтолог. — Рот — найбрудніше місце в організмі. Сюди потрапляють багато бактерій, і кожна намагається там прижитися, приклеїтись до чогось нерухомого.

Нитки є плетені і флосові — тонкі. Щоб правильно вибрати, треба оцінити розмір проміжку між зубами.

— Флосові беруть частіше. Вони універсальні, бо поміщаються скрізь. А плетені товстіші і можуть травмувати ясна.

Є дві техніки чищення зубів ниткою — для правші та шульги. Правші треба відірвати 40–50 см нитки. Намотати на середній палець правої руки майже на всю довжину. На середній палець лівої руки — 1–2 оберти, щоб зафіксувати нитку. Вказівними пальцями керують нею. Один зверху, аби тиснув на нитку, і другий — знизу. Так не травмуватимуться ясна.

— Нитку вводять в отвір між зубами. Притискають до стінки одного і виводять. Повторюють двічі. Маємо не тільки видалити залишки їжі, а й зішкребти наліт. Використану частину нитки перемотують на лівий палець. Чистою ниткою повторюють процедуру із наступним зубом.

Шульги роблять усе так само, але міняють руки.

— Чистити зуби ниткою треба раз на день. Краще ввечері. Тоді людина не поспішає і робить це якісно.

Краще вичищають зуби йоржики. Схожі на невеличкі щітки від туші для вій. Після кожного використання їх миють гарячою водою.

— Важливо підібрати йоржики зі стоматологом. Якщо замалі, то не вичищатимуть, завеликі — травмуватимуть ясна.

700 видів мікроорганізмів живуть у роті. У здорової людини їх знищує слина. Діабетики частіше мають проблеми із зубами, бо в них мало слини.

Зараз ви читаєте новину «Зубною ниткою користуються увечері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути