середа, 30 березня 2011 09:56

Володимир Моногаров хоче прожити 120 років

Автор: фото з сайта www.yushynsye.com
  Киянин Володимир Моногаров понад 60 років займається альпінізмом. Із собою носить піраміди, з яких бере енергію
Киянин Володимир Моногаров понад 60 років займається альпінізмом. Із собою носить піраміди, з яких бере енергію

"Один китаєць помер у 120 років не від старості, а від запалення легенів. Кожен має стільки жити. Поділ клітин якраз триває до цього часу", — каже киянин Володимир Моногаров. Йому 84 роки. Ранок починає із розтяжки на гімнастичній стінці та вправ на велотренажері. До фітнес-центру ходить тричі на тиждень. Займається по 2 год.

— Із собою беру чай каркаде, який врегульовує тиск. Він у мене,  як у молодого, 120 на 80. Я більше 60 років займаюсь альпінізмом. Цього року ювілей хочу відсвяткувати на Ельбрусі.

Володимир Дмитрович затуляє долонями вуха і постукує себе 15 разів по потилиці пальцями. Потім засуває пальця у вуха і різко висмикує. Так — кілька разів.

— Це щоб "не шокать", китайський метод. Із віком люди недочувають. А це допомагає.

Щоб довго жити, треба добре харчуватися.

— Їжа — це енергія. У дні тренувань у меню має бути білок. Уранці їм творог, котлету, два варені яйця, зелень. Її багато наморозив. П'ю тільки зелений чай, ніякої кави. До нього — два шматки чорного шоколаду. В обід їм борщ, який готує моя донька. Його заморожую у лотках, щоб на тиждень вистачило. Після того — варене куряче крило. Воно корисне для суглобів. Ні в якому разі не можна їсти свинину чи яловичину.

Вечеряє Володимир Дмитрович свіжими овочами влітку, а взимку — квашеною капустою із вареним курячим стегном. Перед сном  з'їдає півбанана — щоб краще спалося.

— У дні відпочинку вранці їм кашу, люблю гречану. Туди додаю подрібнені волоські горіхи, зелень, трохи масла. Випиваю склянку молока. В обід — пісний борщ, шматочок твердого сиру. На вечерю варена риба зі свіжими чи тушкованими овочами.

Володимир Моногаров щодня вживає харчові добавки, які розробили для космонавтів. Каже, вони подовжують життя і підвищують імунітет. Випиває також по 1,5 л "живої" та "мертвої" води.

— Протягом двох діб відстоюю воду з-під крана у 3-літрових банках, щоб осів хлор. Потім за допомогою пристрою "Ековод" її електролізую. Так отримую "живу" й "мертву" воду. П'ю її по схемі. У живу додаю екстракт із виноградних кісточок. Ще через день п'ю таблетку молодості — вітамін Е.

Лягає спати о 22.00. О сьомій ранку прокидається. Намагається ще з годину подрімати серед дня. Спить на матраці та подушці, набитих гречаним лушпинням. Тричі на день прикладає до грудей і голови піраміду.

— Заряджаю нею воду. Від піраміди йде особлива енергія. Під нею молоко не скисає, леза загострюються. Ще добре порозвішувати по стінах усякі позитивні написи, щоби бути добрішим.

Директор Інституту геронтології 70-річний Владислав Безруков каже, біологічний вік Володимира Моногарова менший на 16 років. Найвищий показник, який трапляється, — 20 років.

— Зазвичай українці, навпаки, виглядають на 15–20 років старішими. Про біодобавки, "живу" і "мертву" воду чи піраміду, якою користується Моногаров, розповідати не буду, бо це реклама. А  що позитивні емоції, збалансоване харчування подовжують життя, — правда. Краще було б молоко свіже замінити на кисле. Непогано, що Моногаров їсть зелень, шоколад, горіхи, сир. Хоч ці продукти і не належать до класичної дієти довгожителів. Правильне харчування, некалорійне, може подовжити життя на 25 відсотків. Важливе значення має спадковість. Походи в гори теж сприяють довгому життю. Це тренування серцево-судинної, дихальної систем, насичення організму киснем.

Лікар не певен, що Володимирові Дмитровичу вдасться прожити 120 без хвороб.

— Буває, люди доживають до 100 років, майже не хворіють, а потім за місяць ідуть з життя. Такі випадки були в Грузії, Абхазії, Азербайджані. Довгожителі чудово почувалися, а потім за три тижні згорали від пневмонії, наприклад. Є гарна фраза: "Старість підводить до прірви, а туди вже спихає хвороба".

Зараз ви читаєте новину «Володимир Моногаров хоче прожити 120 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути