— У виноградних кісточках містяться дуже сильні антиоксиданти, дубильні речовини, кислоти Омега-3 та Омега-6. Раніше натуральні вина радили включати до раціону хворих на серцево-судинні недуги. Бо корисні речовини з кісточок переходять у виноградне вино. Тепер їх там немає, адже практично всі вина виготовляють із хімії, — каже столичний фітотерапевт Наталія Захарченко, 34 роки.
— Сполуки, що є в кісточках винограду, відновлюють пошкоджені стінки судин, розсмоктують тромби. Регенерують сполучну тканину, що вистилає всі види кровоносних судин — капілярів, вен, артерій. Живлять сітківку очного дна, знімають напругу при тривалій роботі за комп'ютером.
Нині виготовляють багато спеціальних харчових добавок із виноградними кісточками.
— Роблю таку настоянку, як улітку їм виноград. Промиваю кісточки, добре просушую, заливаю горілкою. Настоянка буде готова через 40–60 днів. Найкраще її вживати на початку весни, коли організм ослаблений. Проціджую і приймаю раз на день по чайній ложці перед сном.
Дуже цінним продуктом є олійка з виноградних кісточок. Самому зробити її практично неможливо. Одна ложечка олійки в день покриває добову норму вітаміну Е, поповнює запаси токоферолу. Коли його бракує в організмі, страждає імунна та статева система.
Коментарі