понеділок, 10 липня 2017 05:05

У спеку не можна пити пиво

Автор: www.sputnik.az
  У спекотну погоду слід відмовитися від жирної та гострої їжі, кави та міцного чаю. Ці продукти підсилюють потовиділення
У спекотну погоду слід відмовитися від жирної та гострої їжі, кави та міцного чаю. Ці продукти підсилюють потовиділення

— У спеку літнім людям бажано не виходити на вулицю вдень. А вони з ранку до ночі працюють на дачі. Потім непритомніють, мають проб­леми з серцем. Особливо страждають люди з надмірною вагою, — каже 47-річна Марина Сердюк, сімейний лікар Миколаївської міської лікарні.

— Нещодавно у нас один чоловік від теплового удару помер прямо на ву­лиці. Йому вчасно не надали допомогу. Прийняли за п'яного, — продовжує.

— Тепловий удар проявляється, коли людина почервоніла, спітніла, почала падати. При цьому скаржиться на шум у вухах і головний біль. — Її нудить, темніє в очах. Підвищується температура. Важкий тепловий удар може проявлятися маренням і галюцинаціями, надмірним збудженням. Якщо постраждалому вчасно не надати допомогу, є ризик померти від перегріву.

Щоб привести людину до тями, досить перенести її в тінь. Покласти на спину. Голову й ноги слід підняти. Дати випити води. Прикласти холодний компрес на лоб і під потилицю. При непритомності дати понюхати нашатирного спирту.

Штучне дихання та непрямий масаж серця роблять лише, коли людина перестає дихати. Тоді викликають "швидку".

— Після перенесеного теплового удару слід кілька днів полежати в ліжку, доки не відновиться діяльність нервової системи й циркуляція крові. Не варто нехтувати цією рекомендацією. Інакше ризик повторного удару збільшується.

Медики радять у спеку одягати головні убори, відмовитися від алкоголю та не виходити на вулицю після десятої години ранку. Завжди носити з собою негазовану воду й пити її маленькими ковтками щопівгодини. Водою також можна змочити серветку та протерти обличчя.

— Одягатися слід у світле. При цьому одяг повинен бути з натуральних матеріалів. На голову — панаму, кепку чи солом'яного бриля.

У спекотну погоду слід відмовитися від жирної та гострої їжі, кави та міцного чаю. Також варто обмежити вживання солодкого. Ці продукти підсилюють потовиділення. Їсти потрібно овочі та фрукти. Крім води й компотів, можна пити зелений чай. Не можна пити пиво. Воно зневоднює організм.

Малий протяг небезпечніший за купання в холодній воді

— Тема протягів актуальна під час літньої спеки. Народ штучно створює їх вентиляторами. Відкриває навстіж вікна і двері. У результаті виникає парадоксальна ситуація. На вулиці під сорок градусів тепла, а в людей соплі течуть, — каже невролог 46-річна Тетяна Гримчак із Борисполя на Київщині. — Малий протяг небезпечніший, ніж купання в холодній воді. Бо переохолоджується невелика ділянка тіла. А це шкідливіше, ніж вплив холоду на весь організм. Дутиме у вухо — захворієте отитом. Поперек протягло — чекай радикуліт або запалення нирок. У груди надує, бронхи можуть здати.

Не лише зайве провітрювання приміщень стає причинами наших недуг, каже. Впливають хронічні хвороби та шкідливі звички. Також ослаблений імунітет. Здоровий організм може перемогти більшість інфекцій самостійно.

Зараз ви читаєте новину «У спеку не можна пити пиво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути