понеділок, 17 вересня 2018 07:56

Скривлена носова перетинка викликає задуху та хропіння

Автор: www.rinoplasticaibrida.com
  Після операції по виправленню перегородки ніс ­повністю заживає за тиждень
Після операції по виправленню перегородки ніс ­повністю заживає за тиждень

— Вчився їздити велосипедом і зламав носову перетинку. Пішов працювати поштарем, а пішки з сумками не находишся. Здається, уже й непогано їздив, але з гірки перелетів через руль, — розповідає Іван Круть, 34 роки, з селища Короп Чернігівської області. — Тепер ніс зрісся, але можу спати тільки на правій стороні. На лівій задихаюся. Збираю гроші на операцію з вирівнювання носа.

— Скривлену перетинку не можна ігнорувати. Інакше буде хронічне запалення носової оболонки та постійні головні болі. А якщо людина часто піднімає важке, почне ще й задихатися, — говорить столичний отоларинголог 44-річний Ілля Воліновий. — При скривленні носової перетинки повітря поступає тільки в одну ніздрю. Тоді людина стає млявою, бо в мозок не потрапляє достатня кількість кисню. Виправити ситуацію може тільки операція. Ніякі дивомазі кістку не виправлять.

Операцію виконують під загальним наркозом 1–2 год. Хірург робить невеликий розріз слизової і відшаровує її від кістки. Далі вирізає хрящ, заново складає перетинку, зшиває. У ніздрі встановлює марлеві тампони для зупинки кровотечі та захисту від інфекції. Вони також фіксують ніс посередині. Їх знімають за кілька днів. Завдяки цьому утворюється новий хрящ.

— Не треба боятися шрамів. На обличчі навіть синця не залишиться.

Операцію треба встигнути зробити до 60 років. Із віком судини стають ламкими.

Ніс повністю заживає за тиждень. Цей час пацієнт приймає антибіотики для профілактики інфекційних ускладнень. Хоча його виписують додому на другий-третій день після операції. Після видалення тампонів із носа лікар повинен переконатися, що немає ризику кровотечі та післяопераційних спайок або гематом.

— Два тижні не можна робити нічого, що підвищує тиск. Працювати фізично, займатися спортом або паритися в сауні. Після операції перегрів — це ворог. У спеку шви можуть запалитися, тому додатково призначаю антибактеріальні спреї.

Якщо залишити все як є, викривлена перегородка носа викличе частий нежить і гайморит, кровотечу з носа. Людина сильно хропітиме, в неї погіршиться нюх.

Зараз ви читаєте новину «Скривлена носова перетинка викликає задуху та хропіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути