Ексклюзиви
вівторок, 22 серпня 2017 06:45

Руки й ноги холодіють. Пульс слабкий

Автор: www.medaboutme.ru
  При отруєнні виникають сильний біль у животі, нудота, блювання та діарея. А також запаморочення та головний біль. Температура підвищується до 38 градусів
При отруєнні виникають сильний біль у животі, нудота, блювання та діарея. А також запаморочення та головний біль. Температура підвищується до 38 градусів

Сім'я з шести чоловік із села Гришківці Бердичівського району на Житомирщині отруїлася грибами. Серед постраждалих двоє дітей. Їх госпіталізували в реанімаційне відділення районної лікарні. Родина вживала їстівні гриби — сироїжки, лисички та білі. Цього року в області зареєстрували чотири подібні випадки, за інформацією Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України. Двоє людей померли.

— Масові отруєння грибами в нас починаються у вересні, — каже 52-річна Світлана Герасименко, терапевт Житомирської міської лікарні. — Перші випадки фіксуємо в середині серпня. Щороку фахівці управління охорони здоров'я радять відмовитися від вживання диких грибів. Не купувати їх на стихійних ринках або автодорогах. Лише в магазинах або на стаціонарних ринках. Там вони проходять відповідний контроль. Результату мало.

Все частіше труяться лисичками, рижиками та білими грибами. Хоча їх збирають досвідчені грибники і правильно готують. Це відбувається тому, що грибниця, як губка, вбирає в себе з землі всі шкідливі речовини й солі важких металів. Звичайний маслюк, зрізаний біля хімзаводу, здатний відправити грибника на той світ.

Погано, коли людина отруїлася. Куди гірше, якщо намагається лікуватися самостійно. Це завжди закінчується сумно, — додає Світлана Герасименко. — Перші ознаки отруєння грибами зазвичай з'являються за 1,5–2 години після вживання. Але іноді й через добу, дві. Людина вже забула про з'їдені гриби. Головне — не гайте часу. Якщо з'явилися ознаки отруєння, терміново викликайте лікаря. До його приходу треба лягти в ліжко, багато пити. Можна холодну воду, нетеплий міцний чай.

Радить застосовувати акти­воване вугілля, що вбирає ­токсини.

— З симптомами отруєння помилитися важко. Виникають сильний біль у животі, нудота, блювання та діарея. А також запаморочення та головний біль. Температура підвищується до 38 градусів. Руки й ноги холодіють. Пульс слабкий. А ось при отруєнні блідою поганкою чи червоним мухомором додаються ще марення й галюцинації. Якщо не надати своєчасну та кваліфіковану допомогу — людина може померти.

При правильному лікуванні одужання наступає за добу.

— Отруїтися можна й консервованими грибами. Вони є джерелом важкого захворювання — ботулізму. Збудники цієї хвороби живуть у ґрунті. Тому перед консервуванням гриби потрібно ретельно мити й очищати, добре проварити.

Зараз ви читаєте новину «Руки й ноги холодіють. Пульс слабкий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути