понеділок, 07 серпня 2017 05:30

Остеопороз маскується під біль у спині

Автор: www.licdn.com
  Остеопороз у літніх жінок лікують препаратами, що зупиняють вимивання кальцію. Також застосовують гормони
Остеопороз у літніх жінок лікують препаратами, що зупиняють вимивання кальцію. Також застосовують гормони

— Останні два роки ­почали хрустіти кістки. Стала їсти щодня м'який сир, щоб зміцнити їх. Там кальцію багато. Але все одно при ходьбі коліна тріщать або лікті викручує, — розповідає 52-річна Лариса Коломієць із селища Чорнобай Черкаської області. — Якось різко встала з ліжка, й на ногу не могла ступити. То викликала додому лікаря. Сказав, мені пощастило. Бо могла й перелом заробити.

Остеопороз — це захворювання кісткової тканини, підвищена ламкість кісток через нестачу кальцію. Для хворого на остеопороз навіть незначні травми можуть обернутися переломом.

— Кальцій потрібно пити, не коли стався перелом, а для профілактики. Найбільше це стосується жінок у період менопаузи чи зі збоями менструального циклу, — каже столичний ортопед Максим Порхонюк, 34 роки. — Коли яєчники вироб­ляють менше гормону естрогену, кальцій не відкладається. Без причини може зламатися шийна кістка чи зап'ястя. Хвороба довго живе в організмі, причаївшись. Людина може запідозрити її при частому ниючому болю в попереку, відчутті тяжкості між лопатками, судомах, занадто частому серцебитті.

Остеопороз маскується під біль у спині. Хребці починають стискатися й ламатися під вагою тіла. Порушується постава.

— Пацієнти намагаються терпіти та звертаються лиш тоді, коли не можуть підняти руку, щоб почистити зуби, — говорить Порхонюк. — Часто бідкаються, що не можуть нахилися, мусять більше лежати.

Лікують препаратами, що зупиняють вимивання кальцію та сприяють його відкладанню. Також застосовують гормони. Хворим із порушенням ендокринної системи призначають препарати, що будуть відновлювати гормональний фон. Літнім людям виписують харчові добавки з багатим умістом кальцію й вітаміну D.

— Обов'язковою є лікувальна фізкультура. Вона нормалізує процеси обміну в кісткових тканинах, рухливість суглобів і активність м'язів. Потрібно також бути на сонці. Воно сприяє виробленню вітаміну D і швидше зміцнює кісткову тканину.

Солодощі, каву, жирну їжу й газовані напої краще виключити з раціону. Людям із сидячою роботою корисно двічі на тиждень відвідувати заняття з аеробіки чи плавання. Також не завадять біг, стрибки, танці.

Зараз ви читаєте новину «Остеопороз маскується під біль у спині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути