Ексклюзиви
понеділок, 17 березня 2008 14:19

Насті Толмачовій у п"ять місяців прописали заспокійливе

5-місячна рівнянка Настя Толмачова більш вередлива, ніж інші діти. Невропатолог призначив їй заспокійливе на травах. Мати дівчинки 22-річна Валентина Толмачова вважає, що причиною дратівливості стало щеплення від туберкульозу. Лікарі називають його БЦЖ — від англійського Bacillum CalmetteGuerin. Цю вакцину колють на другий-третій день після народження.

— Спочатку не зважала на вередування доньки. Задумалася, коли по радіо почула розмову з лікаркою. Вона розповідала, що прививка може викликати порушення нервової системи та обміну речовин.

Жінка каже, що в Насті схожі симптоми. Дівчинка часто плаче, у неї тремтять руки, коли хвилюється.

— А ще мала важить десять кілограмів у п"ять місяців. Її однолітки — шість-сім. Нам всі кажуть, що ми пухленькі.

Лікарі не погоджуються, що це можуть бути наслідки щеплення. Говорять, імовірніше, проблеми з центральною нервовою системою  виникли через кесарів розтин.

Дівчинка часто плаче, у неї тремтять руки

— У мене два дні були перейми, а на третій — кесарили. Дільничний терапевт вважає, що це і є причина неспокою дитини. Хоч УЗД голівки доньки нормальне. А невропатолог запевняє, що до піврічного віку вона це переросте, але я не вірю, — голос у Валентини тремтить. — До двох місяців ми мали перерости тремтіння рук, але не переросли. Зате вже п"ємо "Ноту".

Крім заспокійливого, лікар прописав Насті хвойно-соляні ванни та чаї з м"ятою. Покращення від ліків мати не помічає.

Столичні медики частково згодні з діагнозом колег. Кажуть, причина у проблемних пологах.

— Ймовірно, причиною затяжних пологів була слабка родова діяльність, — пояснює Ірина Жабченко, 44 роки, з Інституту педіатрії акушерства та гінекології АМНУ. — Вона спровокувала проблеми з нервовою системою. На дитину могли вплинути ускладнення при вагітності чи туга пуповина.

Лікарі зазначають, що серед ускладнень, які бувають після БЦЖ, не значаться нервові порушення.

— Є такий термін "бецежит" — тобто ускладнення після щеплення БЦЖ, — розповідає Жабченко. — У дитини може бути алергія, температура, висипи на шкіри чи інфекційні недуги. Валентині варто привезти дитину на огляд до дитячого невропатолога в столичний Інститут. Він поставить точний діагноз.

Зараз ви читаєте новину «Насті Толмачовій у п"ять місяців прописали заспокійливе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути