понеділок, 06 квітня 2020 07:50

Надлишок холестерину засмічує судини

Автор: ja-ledy.ru
  Для нормалізації холестерину в організмі слід ­вживати жирну рибу, горіхи, гречку і моркву
Для нормалізації холестерину в організмі слід ­вживати жирну рибу, горіхи, гречку і моркву

— Не ходжу в лікарню, бо лякають холестерином. Він жити не мішає, то нащо себе шпігати хімією або мучити дієтами. Одні медики торочать про хороший, другі про поганий холестерин, — говорить 54-річна Тетяна Жуліна із селища Брусилів Житомирської області.

— У людини три головні небезпеки для життя — високий артеріальний тиск, тютюнокуріння і високий рівень холестерину в крові. Останній почастішав не тільки в літніх, а й у молодих. Через неконтрольоване харчування судини обростають холестерином. Змолоду треба знижувати "поганий" холестерин, а підвищувати "хороший", — говорить Роман Андрійчук, 47 років, столичний кардіолог.

"Поганий" холестерин осідає на стінках судин. Проникаючи у них, накопичується в атеросклеротичній бляшці. Звужує просвіт і перешкоджає потоку крові. Це підвищує ризики виникнення атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту. Коли ж ця речовина щільна, її називають "хорошим" холестерином. Допомагає організму працювати злагоджено. Очищає стінки судин від "поганого" холестерину і переміщує його в печінку для переробки.

— Без холестерину ми не можемо існувати, — продовжує Роман Андрійчук. — Він є у м'язах, серці, печінці та мозку. Потрібен для синтезу жовчі, статевих гормонів, кіркової речовини надниркових залоз. Проте надлишок холестерину призводить до утворення жовчних каменів, засмічення судин, порушень обміну речовин.

Важливо стежити за рівнем холестерину, якщо маєте генетичну схильність до серцево-судинних захворювань або є ревматоїдний артрит, псоріаз чи діабет. Варто визначати його вміст кожні два-три роки в сімейного лікаря або терапевта. Вперше холестерин вимірюють у 9 років. У нормі має бути 100–180 мг на 100 мг крові.

— На Заході визначення рівня холестерину в крові — буденна процедура. Люди стежать за цим показником і складають свою дієту, — каже Андрійчук.

Слід менше вживати продуктів із насиченими жирами — сала, масла, незбираного молока, ковбаси, сосисок, вершків, жовтків, печінки і нирок. М'ясо частіше замінювати соєю. За вмістом білка 1 кг сої прирівнюють до 2 кг м'яса. Для нормалізації рівня холестерину треба їсти яблука, морську капусту, моркву, помідори, часник, овес, горох, гречку, горіхи й жирну рибу. Готувати на оливковій і кукурудзяній олії. Томатний та апель­синовий сік є "холестериновою протиотрутою". Щоденне вживання по склянці протягом шести тижнів знижує рівень холестерину в крові на 20%.

— Також корисна фізична активність, — додає Роман Андрійчук. — Допомагає підвищити рівень "хорошого" холестерину, нормалізувати тиск, тренувати судини, підтримувати здорову вагу й знизити ризики появи діабету. Відмова від куріння сприяє збільшенню корисного холестерину. Якщо це не вдається поправити дієтою, призначають ліки — статини.

Зараз ви читаєте новину «Надлишок холестерину засмічує судини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути