понеділок, 15 червня 2020 07:46

Кліщі заражають бореліозом

Автор: Василина Кузнецова
 

— Доньці кліщ так вп'явся у пупа, що ледь дістали, — розповідає львів'янка 33-річна Мар'яна Мазур. — За тиждень місце укусу зажило, подразнення нема. Паразита підхопили в парку.

Найактивніші кліщі в прохолодну погоду. Найбільша зона ризику для містян — парки, для мандрівників — ліси й луки. Можна підчепити на городі чи в саду.

— Кліщі є тільки в траві і ніколи не падають з дерев. Людина приходить в їхнє середовище проживання і стає жертвою, — говорить столичний інфекціо­ніст Євген Дубровський, 34 роки. — Укуси небезпечні, бо можна заразитися бореліозом.

Чверть кліщів переносять борелії — збудників бореліозу, або хвороби Лайма. Живуть у травному тракті. В організм людини потрапляють при укусі. Кліща треба акуратно видалити пінцетом, ранку змастити спиртом, одеколоном чи олією.

— Бореліоз підступний, — продовжує Євген Дубровський. — Збудник не спричиняє правильної реакції імунітету. Тому тривалий час хвороба розвивається безсимптомно. Проявиться за декілька років.

У половини заражених бореліозом на місці укусу з'являється кільцева еритема — кругове почервоніння. Це ознака тільки цієї недуги. Необхідно звернутися до ­лікаря.

— Борелії з кров'ю розносяться у різні органи. Куди потрапить збудник, там буде проблема. Може вражати суглоби. За кілька років у людини раптом починають боліти коліна, лікті. Також борелії заносяться в серцевий м'яз. Виникає поколювання, біль, погіршується серцебиття. Людина звертається до кардіолога, ревматолога, а не до інфекціоніста. Бо не підозрює, що причиною став укус кліща.

Найгірше — нейробореліоз, коли збудники потрапляють у головний мозок. Може розвинутися менінгіт, енцефаліт. Такі порушення виявляють на магнітно-резонансній томографії.

— Після укусу кліща треба якомога швидше здати його на аналіз. А кров перевірити на 21-й день, бо лише тоді з'являються антитіла до борелій. Ранню стадію хвороби лікують антибіотиками не менш як три тижні, — каже Євген Дубровський.

Захищатися від кліщів допомагають креми, спреї, лосьйони. Їх наносять на відкриті ділянки шкіри — шию, кисті рук, ноги. Діють лише півтори-дві години.

— Головне — не залишати укуси кліщів без уваги й подальшої перевірки на хворобу Лайма. Недіагностований бореліоз може призвести до інвалідності.

236 випадків бореліозу виявили в Україні за перший квартал 2020 року. Торік їх зафіксували 4482.

Зараз ви читаєте новину «Кліщі заражають бореліозом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути