понеділок, 10 лютого 2020 07:55

Кір плутають із грипом

Автор: sobitie.com.ua
  Кір передається повітряно-крапельним шляхом. Специфічні ознаки з’являються за два тижні після зараження. Виникають червоні плями, кашель, головний біль, ломота тіла
Кір передається повітряно-крапельним шляхом. Специфічні ознаки з’являються за два тижні після зараження. Виникають червоні плями, кашель, головний біль, ломота тіла

Минулого тижня у Чернігівській області зареєстрували спалах кору: недугу виявили одразу в шістьох людей. 16 випадків у Чернівецькій області.

— Причина спалахів — у агітації, яка переконує людей не вакцинуватися, — каже столичний імунолог 43-річний Антон Бачинський. — Вакцин від кору вистачає, аби тільки робили. Станом на сьогодні є 300 тисяч доз. Але батьки не ведуть дітей. Не розуміють, що без щеплення дитина може померти. Старше покоління майже не хворіє кором, бо захищене щепленням, яке раніше робили усім.

Кір — заразна інфекція, передається повітряно-крапельним шляхом. Через ніс проникає у кров, на тілі з'являються червоні висипи. За першими проявами важко діагностувати саме кір. Підвищується температура, з'являється загальна слабкість. Специфічні ознаки проявляються за два тижні після зараження. Виникають червоні плями, кашель, головний біль, ломота тіла. Достатньо однієї зараженої дитини в класі чи групі, щоб захворіли всі. Вірус кору живе в повітрі до двох годин.

— Заражений малюк починає мліти, у нього упадок сил, він не їсть, — говорить імунолог. — Це не дивно, бо весь рот покритий білими плямами. Тому боляче ковтати. Очі сльозяться, світло спричиняє подразнення.

Від кору немає ліків. Призначають засоби для полегшення симптомів.

Хворим призначають жарознижувальні препарати, для полоскання горла, відхаркувальні засоби від сухого кашлю, судинозвужувальні краплі в ніс. Так вірус потроху зникає і висип сходить. У кору є ризик серйозних ускладнень: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку. Складні випадки призводять до смерті. У вагітних може спровокувати викидень. Цього всього можна не допустити щепленням. Безкоштовно вакцинуватися від кору можна і в дорослому віці — два щеп­лення з інтервалом у місяць.

— Тільки в Україні батькам дозволяють гратися з життям дитини, — розповідає Антон Бачинський. — У Німеччині батьків спочатку закликали до вакцинації, а з березня почнуть штрафувати на 2,5 тисячі євро.

Зараз ви читаєте новину «Кір плутають із грипом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути