Ексклюзиви
четвер, 27 січня 2022 00:40

Кашель спричиняє нетримання сечі

 

— Нетримання сечі хоча б раз у житті відчувають 95 відсотків жінок. Частіше буває після 40 років, але стикнутися з цим може будь-хто, — каже 29-річний Андрій КОНДРАТЕНКО, столичний уролог, проктолог.

Хвороба не смертельна, але псує життя. Жінка відчуває постійний дискомфорт, стрес. Недугу провокують травматичні пологи, клімакс, фізичні навантаження, ожиріння. Головна ознака нетримання — виділення сечі при кашлі, чханні, стресі, уві сні. Проблема може бути в м'язах промежини, органах сечовидільної системи чи "в голові".

— Стресове нетримання сечі — найрозповсюдженіше. До нього призводить будь-яке напруження, навіть сміх.

Також мимовільне підтікання сечі під час нестерпного позиву до сечовипускання виникає через запалення чи порушення функцій сечового міхура.

Виявити проблему можна за аналізом сечі та крові, результатами ультразвукового дослідження. На ранній стадії зарадити хворобі можна ліками та вправами Кегеля. Вони відновлюють тонус м'язів тазового дна і черевної стінки.

— Для занять не потрібна серйозна підготовка. Приступати можна через годину після їди. Кращий результат буде, якщо спорожнити сечовий міхур. Як виконувати вправи — має пояснити уролог, щоб не стало гірше, — продовжує Андрій Кондратенко.

Ефективне також лазерне лікування та уколи гіалуронової кислоти. Перша процедура займає 10–15 хвилин, після неї жінка одразу повертається до звичайного життя. Для другого методу знеболюють і вколюють в область біля уретри гелеві препарати з гіалуроновою кислотою. Якщо порушення серйозніші, сеча виділяється струменем, під уретру встановлюють медичну сітку чи роблять пластику передньої стінки піхви.

— Прийшла до мене 46-річна пацієнтка зі скаргами на виділення сечі при кашлі та чханні. З ними вона жила п'ять років, боялася людних місць. Хвороба була запущена й жінці встановили сіт­частий імплантат через три проколи по пів сантиметра. Наступного дня її виписали додому. Людина забула про нетримання сечі.

Для профілактики недуги допоможуть пілатес і танці. Ці тренування зміцнюють стінки тазового дна та піхви. Підійдуть жінці будь-якого віку, якщо м'язи не були травмовані або розсічені.

100 разів на день за кілька підходів варто робити вправи Кегеля. Вони зміцнюють м'язи для сильніших відчуттів від сексу та захищають від провисання сечового міхура. Такі тренування послаблюють біль під час пологів і пришвидшують відновлення організму.

Зараз ви читаєте новину «Кашель спричиняє нетримання сечі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути