понеділок, 01 жовтня 2018 07:56

"Їв через силу, на роботу ходив на автоматі"

Автор: WWW.PSIHOLOG58.RU
  Діти схильні до депресій у віці від 10 до 15 років. У них цей стан проявляється у вередливості
Діти схильні до депресій у віці від 10 до 15 років. У них цей стан проявляється у вередливості

— Ніколи серйозно не ставився до розповідей про депресію. Доки сам із нею не зіштовхнувся. Це були жахливі чотири місяці, — розповідає Олексій ­Козаченко, 48 років, з Херсона.

— Був начальником, мусив віддуватися за провини підлеглих перед вищим керівництвом. Постійно був у стресі. ­Хотів звільнитися. Але не міг — мусив заробляти гроші для сім'ї. ­Ходив, як зомбі. Втратив інтерес до всього, що відбувалося довкола, навіть до рідних, — продовжує. — Усе стало байдуже. Їв через силу, на роботу ходив на автоматі. Хотілося втекти від усіх й лише спати. Так тривало, доки не звернувся до психіатра.

— Депресія — це результат придушення переживань. Коли відбувається емоційна подія, людина часто намагається ігнорувати свої почуття. До кінця їх не проживає, — каже професор 76-річний Сергій Максименко, директор Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України. — Усе це поволі накопичується. Потім проявляється в хворобливому стані пригніченості й журби. Сприяють появі депресії різні чинники. Це й зміни в організмі. Приміром, зниження рівню так званого гормону щастя — серотоніну. І вплив людей, що оточують. Окрім того, суттєву роль відіграють сезонні зміни природи.

Поштовх розвитку депресії дає довга й похмура осінь.

— День стає коротшим, дерева втрачають листя, відчувається, що природа згасає. Це позначається на психологічному стані людини. Викликає в неї підсвідомий страх.

Депресія має початок, розвиток і закінчення. Може перерости в невроз або маніакально-депресивний психоз. Також нерідко викликає суїцидальні нахили.

— Для недуги характерне прагнення до самотності, затяжний пригнічений стан, байдужість. Людина втрачає чи швидко набирає вагу. Винуватить себе у всіх проблемах. Думає, що її ніхто не любить. Постійно журиться, легко ображається на все, дратується через дрібниці. Спостерігається загальмованість мислення й реакцій.

Діти теж схильні до депресій. Найчастіше у віці від 10 до 15 років. У них цей стан може проявлятися у вередливості. Частіше за все причиною появи депресії в дітей є непомірні навантаження в школі, порушення сну, проблеми в сім'ї.

— Перемогти депресію допомагає заняття творчістю, активна діяльність. Ефективними є медитації. Однак не всім це допомагає.

Більшість потребують втручання професіонала. Він призначає індивідуальне медикаментозне лікування й психотерапію. Без них позбутися депресії не вдасться.

Звести до мінімуму ризик появи депресії допоможе повноцінне харчування, збалансованість фізичних і психологічних навантажень, достатній сон.

1,2 мільйона випадків захворювання на депресію зафіксовано в Україні. Такі дані наводить ВООЗ. Це лише ті хворі, які офіційно звернулися за допомогою до фахівця.

Зараз ви читаєте новину «"Їв через силу, на роботу ходив на автоматі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути