понеділок, 11 листопада 2019 07:31

"Інсульт лікується, але треба докласти зусиль"

Автор: СВІТЛАНА БОНДАРЕВА
  Анна Жорник, завідувач відділення гострої цереброваскулярної патології в міській лікарні Полтави №1. Його відкрили рік тому. За цей час вилікували майже 1200 пацієнтів
Анна Жорник, завідувач відділення гострої цереброваскулярної патології в міській лікарні Полтави №1. Його відкрили рік тому. За цей час вилікували майже 1200 пацієнтів

— Викликав "швидку", бо погано стало. Почалася рвота, запаморочення. Якраз приїхав із дачі, може, напрацювався. Лікарі сказали діаг­ноз — інсульт, — розповідає про перший випадок ішемічного інсульту полтавець Віталій Чорномаз, 61 рік. Стався 5 жовтня 2018-го.

За рік 22 жовтня чоловік знову потрапив на лікарняне ліжко. Не здогадувався, що повторно переніс інсульт.

— Зір у лівому оці почав короткочасно пропадати, на 5 хвилин. Сімейний лікар направив на УЗД і МРТ судин. Результати показали, що знову порушення з кровообігом. Ось так ходиш і не знаєш, що в тебе інсульт був. Може, й не один, — говорить Чорномаз.

— До нас часто потрапляють пацієнти із діагнозом "лакунарна кіста". Тобто інсульт був уже перенесений. Можливо, рік чи п'ять тому, — каже завідувач відділення гострої цереброваскулярної патології в міській лікарні Полтави №1 31-річна Анна Жорник.

Інсульт помолодшав.

— Впливає спосіб життя і стреси. Вікова група варіює від 30 років до 99. Наймолодшому пацієнтові було 27 — мав вроджені вади судин. Також був 28-річний програміст. Мав порушений режим сну, вів малорухливий спосіб життя. Часто приймав енергетики, палив. Такі люди й потрапляють у зону ризику.

Першими показниками інсульту є порушення мовлення, асиметрія обличчя, раптове запаморочення чи погіршення зору, слабкість та оніміння в кінцівках.

— Що швидше людина звернеться до медиків, то більше шансів на одужання. Якщо це ішемічний інсульт і лікування розпочато протягом 4 годин, то відсоток зменшити інвалідизацію високий. Але, на жаль, наші пацієнти потрапляють через 12 годин, день і більше, — додає Жорник.

Відновлення буває важке, бо паралізує мозок і кінцівки.

— Але треба займатися, розминати. Це боляче. Якщо запустити, то можна вже не відновити роботу рук і ніг. Коли порушено мовлення — не треба мовчати. Я з пацієнтами починаю з абетки. Говоримо "А", "Б". Варто займатися і навчати з нуля, як дітей.

Головне не забувати, що інсульт лікується, але треба докласти зусиль. Не можна допустити, щоб людина впала в депресію. Для цього не треба жаліти чи плакати. Навпаки мотивуйте на прогулянки на свіжому повітрі, запрошуйте рідних і близьких додому, щоб спілкувалися.

Є чимало гуртків, що розвивають моторику. Гарно мотивує будь-яке хобі.

— Якщо інсульт вплинув на пам'ять, нагадуйте подробиці. Наштовхуйте людину, щоб самостійно намагалася відновити певні події. Гарно допомагають кросворди та вивчення віршів. Якщо ж не виходить контролювати себе чи мотивувати хворого — зверніться до порад психолога індивідуально, — говорить Анна Жорник. — Із ліків призначають ті, що розріджують кров. Також важливо слідкувати за харчуванням, тиском, рівнем холестерину та глюкози у крові. Бути активним та уникати стресових ситуацій.

Вино краще вживати розбавлене водою

— Аби не потрапити в зону ризику інсульту, треба слідкувати за вагою та харчуванням, — каже завідувач відділення гострої цереброваскулярної патології в міській лікарні Полтави №1 Анна Жорник. — Для цього достатньо замінити одні продукти на інші.

Радить уникати здобного тіста і хлібобулочних виробів із борошна вищих сортів. Їх краще замінити на хліб із борошна грубого помолу чи сухарі. Із каш корисні вівсянка, гречка та бурий рис. Не варто зловживати згущеним молоком або жирними сирами. Із напоїв слід прибрати шоколадні, солодові, з цукром і концентровані. Замінити їх на чаї, натуральні соки. Вино краще вживати розбавлене водою.

Овочі варто їсти свіжі чи варені. Два-чотири рази на тиждень має бути риба, але не смажена.

Зараз ви читаєте новину «"Інсульт лікується, але треба докласти зусиль"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути