четвер, 22 березня 2007 17:11

"Грижі до шести міліметрів лікую без операції"

У районній лікарні містечка Рудки Самбірського району Львівської області хвороби хребта лікує 64-річний ортопед-травматолог Юрій Крісман. Він практикує 31 рік.

Біля його кабінету на четвертому поверсі лікарні довга черга. На двері обперлася жінка у пуховій куртці.

— Третій сеанс матиму, — каже 42-річна Ірина Мельник із міста Червоноград Сокальського району на Львівщині. Вона хвора на остеохондроз.

Болі в попереку Ірина відчула влітку. Лікарі направили її у неврологію до Львівської обласної лікарні. Але за три тижні на стаціонарі жінці не покращало. Ще й нога почала боліти.

— Нога оніміла. Я місця собі не знаходила від болю, — каже Ірина. — Лікарі сказали йти до нейрохірурга. А знайома порадила в Рудки їхати. Лікар Крісман колись її доньку вилікував. Після двох сеансів у мене нічого не болить.

53-річна Олена Антонів з Яворівського району на Львівщині спочатку поїхала до Львова на комп"ютерну діагностику.

— Лікар сказав, що маю остеохондроз. Написав рецепт на 700 гривень. Ці ліки я більше місяця приймала, біль наче вщух. А через тиждень знову повернувся.

Олена Григорівна — вчителька. Про лікаря з Рудок їй розказала мама одного учня.

— Юрій Рудольфович вилікував її чоловіка. Його на четвертий поверх на носилках принесли. За півгодини вправив хребет, і додому хворий вже йшов сам. Люди з черги аж злякалися. "Чудо сталося!", — вигукували.

Крісман виявив в Олени Антонів грижу, якої можна позбутися без операції. Після першого сеансу болі у жінки зникли. Тепер вона лікується вдома. За препарати заплатила 120 грн.

Після двох сеансів у мене нічого не болить

О 13.00 у Юрія Рудольфовича закінчується прийом. Він запрошує до кабінету, виглядає стомленим.

— Мануальна терапія — нелегка робота, тут треба гарувати, — усміхається. — Але мені не звикати, в минулому я займався боксом.

Юрій Рудольфович почав практикувати мануальну терапію на початку 1980-х. На відпочинку за кордоном натрапив на книгу чеського медика Карела Левіта "Мануальна терапія при лікуванні опорно-рухового апарату".

— В Україні тоді мануальні терапевти працювали за методикою лікаря Миколи Касьяна — вдаряли кулаком по своїй долоні, яку клали на хребет хворого, — каже лікар. — Але для пацієнта це болюча процедура. А Левіт пропонував безболісні маніпуляції. За його книгою я навчився вправляти хребет не силою, а вмінням.

Крісман витягує з шухляди макет частини хребта. Пояснює: зміщений диск подразнює нерв — спина болить. Медики називають це радикулітом і лікують його як запалення нерва. А Крісман доводить, що біль виникає від механічного подразнення. Він руками робить корекцію хребта — ставить диск на місце, а потім вже лікує хворий нерв фізпроцедурами й медикаментами.

Юрій пояснює, що остеохондроз — це зміни в дисках, тому повністю вилікувати його неможливо. Радить вести здоровий спосіб життя, зміцнювати м"язовий "корсет" хребта, плавати.

— Людині з хворим хребтом навіть після курсу лікування не можна піднімати важкого, різко нахилятися, бо з віком еластичність дисків зменшується.

Курс лікування у Крісмана триває два тижні. Іноді він відправляє пацієнтів на томографію — подивитися, чи є грижа дисків і наскільки вона велика.

— Грижі до шести міліметрів лікую без операції, — каже.

Більшість пацієнтів Юрія Крісмана безрезультатно лікувалися у різних спеціалістів. Лікарі вважали їх недуги невиліковними.

Зараз ви читаєте новину «"Грижі до шести міліметрів лікую без операції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути