пʼятниця, 10 жовтня 2008 16:14

Екзоскелетон лікує паралічі та травми хребта

Автор: фото з архіву підприємства
  Киянин Михайло тестував одну з перших моделей екзоскелетона. За два місяці навчився в ньому ходити. До цього чоловік сім років пересувався в інвалідному візку
Киянин Михайло тестував одну з перших моделей екзоскелетона. За два місяці навчився в ньому ходити. До цього чоловік сім років пересувався в інвалідному візку

Киянин Михайло сім років провів у інвалідному візку. Його паралізувало 1993-го. Згодом розвинувся сколіоз. Хребет викривився й тиснув на спинний мозок.

— Мені зробили операцію, а потім лікували в Центрі реабілітації на Солом"янці, — розповідає високий чорнявий чоловік. — Там і познайомився з Євгеном Осадчим, розробником екзоскелетона. Завдяки йому я знову ходжу.

Михайло тестував одну з перших моделей апарата. За два місяці навчився в ньому ходити. За рік параліч минувся. Нині чоловік ходить із палицею.

— До цього я пробував і медикаменти, і лікувальну фізкультуру, але результату не було. Раніше сидів у колясці, нікуди не ходив. Зараз почуваюся незалежним.

43-річна Лариса займалася туризмом. П"ять років тому впала з висоти і травмувала хребет. Через ушкодження грудного й поперекового хребців не могла ходити:

Ходити починають уже на першому занятті

— Уперше одягла апарат 2003-го. І вже на першій примірці встала з ліжка. Пам"ятаю, що ходила палатою й усміхалася.

Екзоскелетон, або зовнішній скелет, — українська розробка. Вчений Міжнародного центру інформаційних технологій та систем Євген Осадчий, 55 років, розробив його 1994-го. Апарат допомагає рухатися людям із травмами хребта, кінцівок, порушенням спинномозкового кровообігу. Він годиться для реабілітації хворих після тяжких спинних захворювань. Екзоскелетон вдягають на все тіло, якщо є параліч, або лише на ушкоджену ділянку, як при переломі.

— Це біомеханічний пристрій, — пояснює Олександр Рисенко, 48 років, директор підприємства "Аксі", що виробляє апарати. — У цьому перевага нашого скелетона перед закордонними, які працюють від батарейок. В екзоскелетоні людина власними зусиллями рухається. Механізм повторює рухи живого суглоба, підсилює їх та допомагає триматися на ногах. Тому екзоскелетон  ще й відновлює хворого. Через певний час м"язи міцнішають, і людина може ходити самотужки.

Залежно від травми, на відновлення потрібно від чотирьох місяців до року. Перші десять днів — місяць хворі освоюють конструкцію. Але ходити починають уже на першому занятті.

Офіс підприємства розташований на вул. Червоноармійській, навпроти готелю "Спорт". У черзі на апарат сотні інвалідів.

— Нині пристрій удосконалюємо, плануємо розробити його для діток, навіть кількамісячних, — розповідає Тамара Кальчук, 58 років, заступник директора. — Розробляємо екзоскелетони для хворих на дитячий церебральний параліч. Маємо три таких замовлення.

Шарнір до апарата коштує 5000 гривень

На виготовлення одного екзоскелетона потрібно кілька тижнів. Кількість шарнірних механізмів залежить від тяжкості травм. Їх виготовляють із нержавійки або титану. Однак найбільша затримка за ортопедичним каркасом, його інвалідам держава надає безплатно.

— Шарнірне з"єднання із нержавійки для дітей вартує 5 тисяч гривень, для дорослих — 7,5 тисячі, — пояснює Тамара Кальчук. — Повний фіксаж: шия, поперек і дві кінцівки — 20 тисяч гривень. Ціни високі, бо робимо апарати індивідуально. Якби було серійне виробництво, один шарнір коштував би 200–250 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Екзоскелетон лікує паралічі та травми хребта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути