понеділок, 29 жовтня 2012 07:00

Через задишку сплять сидячи

Автор: фото з сайта www.zdorovieinfo.ru
  Через кисневу недостатність людина слабне, не може піднятися сходами. Також має запаморочення, сильне серцебиття
Через кисневу недостатність людина слабне, не може піднятися сходами. Також має запаморочення, сильне серцебиття

Секретарка 23-річна Надія Полещук із Тернополя вже в обід так слабне, що їй важко підвестися зі стільця. Кава і чай не допомагають збадьоритися.

— Добре, що в мене сидяча робота, бо інакше не витримала би, — каже. — Коли приходжу додому, одразу падаю на диван, а чоловік готує. Після вечері вдягаю піжаму і лягаю спати. І все одно зранку, як вижатий лимон. Не можу пройти навіть кілометра. Бракує повітря, починає крутитися голова. Раз знепритомніла в церкві. Думала, помру.

Якщо є такі симптоми, треба найперше визначити причину. Від цього залежить лікування.

— Кисню бракує одночасно шкірі, мозку, серцю. Тоді випадає волосся, стають ламкі нігті. Людина блідне, слабне, скаржиться на запаморочення, сильне серцебиття. Виникає задишка, синіє шкіра, — каже харківський терапевт-кардіолог Олександр Рильцов, 38 років. — Найчастіше це буває через недокрів'я. Залізодефіцитна анемія є в кожної четвертої молодої жінки. У крові бракує заліза, а отже, гемоглобіну, який переносить кисень. Воно вимивається через місячні. Лікують препаратами із залізом. Гінеколог може прописати ліки, які зменшать менструальну втрату крові.

Як анемію і дефіцит кисню в крові має людина з серцевими хворобами, їй також допоможуть препарати із залізом.

— Приходить жінка років 55. Описує класичну стенокардію. Живе на четвертому поверсі. Коли підіймається, виникає задишка і тиснучий біль за грудниною. А сама бліда, як смерть. Аналізи показали дуже низький гемоглобін — 50. Стенокардію спровокувала анемія, пов'язана з кровотечами через фіброму. Серцеві судини були звужені, але не критично. Після вживання препаратів заліза стенокардія зникла.

Якщо серцеві судини звужені або уражений серцевий м'яз, брак кисню в крові посилює стенокардію. Це підвищує ризик інфаркту. Коли не лікувати ці прояви, виникає хронічна серцева недостатність. Тоді серцевий м'яз не може перекачувати достатню кількість крові. В усі органи надходить менше кисню і корисних речовин. Людина швидко втомлюється, погано спить, задихається.

— Шкіра пальців, губ, носа набуває синюватого відтінку. Кров застоюється у венах. Це веде до набряків ніг, болю під правим ребром через переповнення судин печінки.

У важкій стадії серцевої недостатності ці симптоми наростають. Людина весь день мусить сидіти, бо коли лежить — задишка збільшується. Навіть спить сидячи. Набряки поширюються на всю нижню частину тіла.

Зараз ви читаєте новину «Через задишку сплять сидячи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути