— Весна — найкращий час оздоровитися. Недарма в багатьох релігіях зараз піст. У квітні-травні не можна вживати важкої їжі, бо за зиму організм охляв. Древня наука аюрведа теж забороняє навантажувати тіло, — каже столична аюрвед Тетяна Нарзанова.
Не радить у квітні їсти червоне м'ясо і пити жирне молоко. Вони перетравлюються довго, і тоді людина погано спить. Рекомендує пити зелені чаї з медом.
— На столі щодня мають бути салати із зелені. Їжте більше руколи. Гострий, гіркий і в'яжучий смак очищує кишківник, тонізує. Додавайте до салатів листя кульбаби, воно розщеплює жир. Навесні після холодів тіло оновлюється і очищується. Аюрведа радить чистити організм соками. Раз на тиждень робити розвантажувальний день.
Добу нічого не їдять. П'ють лише яблучний, гранатовий або ягідний соки по склянці п'ять-шість разів на день і щоразу, як відчують спрагу.
— Тіло сприйме розвантаження легше, ніж узимку. Навряд чи загостряться хронічні хвороби. 25-річна жінка мала зайві 15 кіло. На соках почала втрачати по 2 кілограми. Потім ще радісно розповідала, що відучилася їсти вночі.
Салати варто присмачувати ароматичними й потогінними спеціями: свіжою м'ятою, сирими цибулею та часником. Вони оновлюють шкіру. Імбир і куркума зігрівають і розганяють кров.
— Навесні люди злі, дратівливі. Міняється сезон, і настрій теж, — каже аюрвед. — Заспокоїтися допоможе харчування. Усе їжте свіже. Страва має жити не більше 4 годин. Після того не є корисна. Перед уживанням трохи підігрівайте. Навіть фрукти мають бути ледь теплі. На холодні харчі викинете більше енергії, бо шлунок їжу спершу зігріває. Тоді швидше втомитеся.
Коментарі