вівторок, 14 травня 2019 05:45

Біль при випинанні плутають з апендицитом

— У 51 рік під час колоноскопії виявили в мене випинання на кишці. Огляд був профілактичний — ніяких скарг не мала, — каже 60-річна Ольга Микитенко з Одеси. — Після 55 часто без причини болів живіт. Три-чотири дні пропивала антибіотики й минало. За п'ять років разів зо три були такі приступи. Після кожного рік-два не дає про себе знати, а потім знову загострюється. Особливо після того, як горішків або насіння поїм.

— Третина населення старша 50 років має дивертикули, — розповідає проктолог 44-річна Ірина Погрібняк із Києва. — Молоді люди на них хворіють рідко.

Дивертикули — це випинання слизової оболонки кишечника, подібні на грижі. Формуються в слабких місцях кишкової стінки. Виникають через порушення роботи кишечника.

— Першою причиною є вікові зміни. Другою — неправильне харчування, за якого в раціоні не вистачає рослинної клітковини, а натомість є забагато м'яса й випічки. За нестачі клітковини рослинного походження в кишечнику відбувається застій калових мас. Підвищується внутрішньокишковий тиск, і в окремих місцях кишку ­випинає.

Дивертикули загрози не становлять. У більшості випадків не дають про себе знати, тому виявляють їх лише під час обстеження.

— Дивертикули можуть проявлятися коліками чи відчуттям розпирання в животі, метеоризму, стійкого запору, відчуттям заповненості кишки, що не минає навіть після дефекації. Типовою скаргою є хибні чи частіші, ніж зазвичай, позиви до випорожнювання.

Може з'являтися кровотеча. Зазвичай безболісна. Так стається, коли дивертикул розвивається поряд із кровоносною судиною. Іноді симптоми дивертикулів складно відрізнити від синдрому подразненого кишечника.

— У 75 відсотках випадків дивертикули не дають ускладнень. У 10–25 відсотках — запалюються. При цьому виникає гострий біль і лихоманка. Болить із лівого боку черевної порожнини. Біль може бути подібний до апендициту.

Зумовлює розвиток запального процесу застій калових мас: тоді порушується кровопостачання товстої кишки. Цей стан небезпечний, адже за відсутності лікування запалення може перерости в абсцес. Тоді знадобиться операція. У складних випадках частину кишки видаляють.

— Найгірший сценарій — утворення свища чи розрив дивертикула. У таких випадках вміст кишки може потрапити в черевну порожнину, що загрожує розвитком небезпечного для життя стану — перитоніту. Тоді знадобиться екстрена операція.

Запалення дивертикулів лікують антибіотиками й спазмолітиками. Обов'язково призначають дієту. Ключовою її умовою є збагачення раціону крупами, фруктами й овочами. Останніх слід щодня їсти п'ять разів на день.

— Налягати треба на капусту, буряк, моркву, горох, квасолю, картоплю в мундирах, свіжу цибулю, гарбуз, яблука, персики, банани. Обов'язкового вживати цільнозернові продукти.

На час загострення важливо обмежити фізичне навантаження, адже воно підвищує внутрішньокишковий тиск. Це може посилити запалення й посприяти розриву дивертикула.

Зараз ви читаєте новину «Біль при випинанні плутають з апендицитом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути