— Після довгої сірої зими хочеться зелені. Купую пера цибулі, салат. Уже й капуста молода з'явилася. Дорогувато правда, по 50 гривень за кілограм. Проте так хочеться накришити салату з огірками та капустою, помастити сметаною і з'їсти. Та подруга нітратами лякає. Застерігає, що в капусті їх найбільше, — каже харків'янка 35-річна Світлана Бондаренко.
— Налягати на овочі ще рано. Потерпіть хоча б до травневих свят, — розповідає столичний токсиколог Олександр Величко, 50 років. — Найперші — вітамінів не містять, хіба з клітковини якусь користь отримаєте. А от шкідливих речовин можна поглинути із надлишком. Нині все вирощують із додаванням хімії. Вона стимулює ріст і розвиток рослин.
Щоб знизити рівень нітратів, радить вимочувати овочі 2–3 год. у холодній воді, чистити шкірку.
— Нітрати пригнічують кишкову мікрофлору, підривають імунну систему й обмін речовин, викликають проблеми зі щитоподібною залозою. Спричиняють різноманітні алергії, — додає Олександр Величко. — За нездужання слід мити шлунок і багато пити. Найкраще — кип'яченої води з лимоном. Допоможе активоване вугілля і аскорбінова кислота.
При тяжкому отруєнні може раптово настати зневоднення, підвищитися ацетон. Азотовмісні речовини блокують перенесення кисню в крові, викликаючи гіпоксію. Тому може скочити тиск, розвинутися серцева недостатність. Та найнебезпечніше, що нітрати мають здатність накопичуватися в організмі. І так зумовлюють появу ракових клітин.
Коментарі