Зір перевіряють фотографією

Автор: Василина Кузнецова
 

Мушки перед очима свідчать про високий тиск

Півтора мільйона українців потерпають від погіршення зору. З них 65% — люди віком від 50 років. Проте вісім із 10 випадків сліпоти можна попередити або вилікувати завдяки регулярним оглядам в офтальмолога.

— Кількість людей, які втрачають зір, зростатиме через доступність інтернету та електронних пристроїв. Це докорінно змінює спосіб отримання інформації та проведення дозвілля, — каже столичний офтальмолог 48-річний Максим Іванишин. — Порада берегти зір — не порожній звук. Не завжди виходить його повернути.

Першими ознаками погіршення зору є мруження, сухість очей, часта втома і головний біль. Після цього виникають мушки перед очима.

— Коли в людини починає "сніжити" в очах, слід одразу визначити — це через поганий зір чи високий тиск. Цей симптом однаковий в обох випадках, але лікування інше. При гіпертонічних кризах плаваючих точок може бути багато, бо пусті судини наповнилися кров'ю.

Інша причина — відшарування мембрани в оці. У нормі це буває в 45 років. Загрози не становить. До таких дрібних мушок треба звикнути.

— Щоб очі були в нормі, треба вмиватися знезаражуючим милом із гліцерином теплою водою. Це посилить кровообіг і захистить від інфекції, — додає Іванишин.

Якщо мушки є і очі почервоніли, але алергії немає, треба крапати препарат "штучна сльоза" з гіалуроновою кислотою. Раз на 20 хв. давати відпочинок очам на 20 сек. Для цього дивитися вдалину. Переводити погляд ліворуч, праворуч, вгору, вниз. І так по 10–15 разів.

— Без щоденного спокійного сну важко зберегти зір. У темряві м'яз ока розслабляється, судини повноцінно функціонують і він відновлюється.

Важливо нормалізувати гормональний фон і частіше робити перерви в роботі. Слізна плівка почне відновлюватися, навіть якщо посидіти кілька хвилин із заплющеними очима.

— Фотографія допоможе виявити погіршення зору в дітей, — розповідає Юрій Барінов, 57 років, офтальмолог із Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит".

— Її потрібно робити зі спалахом у темній кімнаті. Якщо колір ока відрізняється від звичного червоного, можна запідозрити катаракту, вроджену короткозорість, далекозорість або глаукому.

Фотографувати потрібно дитину хоча б раз на 12 місяців, доки не досягне 16 років. Рогівка здорового ока прозора, і на фото є рожевий відблиск. При глаукомі вона набрякла й мутна, елементи райдужки розмиті. Коли одна зіниця червона, друга — зелена, можна запідозрити злоякісну пухлину сітківки.

Зараз ви читаєте новину «Зір перевіряють фотографією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути