Ексклюзиви

За три роки масово пересаджуватимуть органи

Автор: FACEBOOK.COM/OLEKSANDR LYSYTSIA
  Завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит Олександр Лисиця (ліворуч) обнімає 18-річну Еліну Торопенко з міста Монастирище Уманського району Черкаської області. Вона — перша доросла людина в Україні, якій пересадили кістковий мозок від неродинного донора
Завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит Олександр Лисиця (ліворуч) обнімає 18-річну Еліну Торопенко з міста Монастирище Уманського району Черкаської області. Вона — перша доросла людина в Україні, якій пересадили кістковий мозок від неродинного донора

18 серпня в Україні вперше пересадили кістковий мозок дорослому пацієнту від неродинного донора. Стовбуровими клітинами для 18‑річної Еліни Торопенко з Монастирища Уманського району Черкаської області поділився 23‑річний чоловік з Німеччини.

Пересадка кісткового мозку подібна до переливання крові. Її виконують за 72 год після відбору у донора. Стовбурові клітини транспортували літаком.

— Торік кістковий мозок пересадили 11 дітям. Але дорослому — вперше, — каже 60‑річний Віктор Парамонов, головний лікар Черкаського обласного онкологічного диспансеру, де робили операцію. — Європейський реєстр донорів погодився підібрати кандидата для нашої пацієнтки.

Еліна хворіла на рак. 2 міс. її готували до пересадки. Напередодні провели хіміотерапію, знищили кістковий мозок із пухлиною. Пере­саджені клітини прижилися.

2,484 млн грн за операцію сплатили з бюджету. З початку року за рахунок держави провели 91 трансплантацію, торік — 139. Донорського кісткового мозку потребують ще 2,7 тис. українців.

— Торік зробили вдвічі більше пересадок серця, ніж позаторік, — говорить 45‑річний Констянтин Руденко, заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії Академії медичних наук України ім. Миколи Амосова.

— Трансплантація розвивається. Ще кілька років тому всі пацієнти, які потребували пересадки, їхали в Білорусь чи Індію. Одна операція обходилася державі в 2,7 мільйона гривень. Зараз вкладаємо ці гроші в розвиток напрямку в Україні. За два-три роки органи пересаджуватимуть масово.

Запрацювала система трансплант-координаторів. Вони налагоджують взаємодію між усіма учасниками процесу, перевіряють та отримують згоду на донорство, оновлюють інформацію в Єдиній державній системі трансплантації, проводять безпечне транспортування ­органів.

Як відбирають тих, кому потрібен орган?

— Пацієнтів записують в Єдиний державний реєстр. Щойно з'являється донор, система автоматично підбирає хворого з найбільшою сумісністю. Людський вплив виключений, корупції немає.

Поки що не оперуємо іноземців, але в перспективі це можливо. Зараз слід допомогти українцям. Щорічно вони потребують до 200 сердець, а ми пересаджуємо до 20. Не здатні зарадити всім, бо мало донорів. Не всі області та лікарні обізнані, не можуть вчасно констатувати смерть головного мозку. Проте ситуація покращується. Трансплантацію серця проводять у Києві, Львові, Рівному, Ковелі, Черкасах.

Яка найбільша проблема в розвитку трансплантології?

— Це роблять не всі обласні лікарні. Не всі розуміють її важливість.

Суспільство готове до донорства?

— Три-чотири роки тому було не готове. Люди боялися, бо в пресі цю тему подавали лише в негативному світлі. Говорили про "чорних трансплантологів". Зараз частіше розповідають про користь, ставлення змінюється. Найближчим часом українці позбудуться упереджень. ЗМІ, політикам і церкві треба пояснювати, що в трансплантації немає нічого кримінального, вона рятує життя.

З кого варто брати приклад?

— Лідер у розвитку трансплантації серед пост­радянських країн — Білорусь. Ще краще розвивається напрямок в Іспанії.

Чому в Україні досі не пересаджують легені?

— Це складна операція, потрібні обладнання і знання. Як і комплексу для "легені-серце". Зараз наших лікарів навчають у Німеччині. Думаю, наступного року легені пересаджува­тимуть і в Україні.

Трансплантація змінить медицину майбутнього?

— Щороку в світі проводять 4,5 тисячі пересадок. З них 2,5 тисячі — у США. На решту світу припадає небагато. Та статистика зростає. Паралельно розвивається створення штучних органів. Уже виготовляють штучні серця, шлуночки.

Зараз ви читаєте новину «За три роки масово пересаджуватимуть органи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути