Ексклюзиви

Шум у вухах свідчить про порушення слуху
2

Одесит Вадим Пастернак втратив слух понад 30 років тому через роботу на виробництві в умовах підвищеного шуму
Фото: ФОТО НАДАВ Вадим Пастернак

Половині випадків глухоти можна запобігти

— До 22 років проблем зі слухом не було. Глухоту отримав на першій роботі. Працював помічником механіка на дизельному кораблі, — розповідає 54-річний Вадим ПАСТЕРНАК з Одеси. — В результаті впливу підвищеного шуму виник неврит слухових нервів.

При цій хворобі розвивається запальний процес у нер­вових закінченнях, що порушує їхні функції. У 6% випадків є причиною приглухуватості, може спровокувати повну втрату слуху. Захворювання найчастіше проявляється в людей похилого віку. Найбільш до нього схильні жителі мегаполісів, працівники гучних виробництв.

— Спочатку з'явився шум у вухах, — продовжує. — Почав погано чути. Перестав реагувати на звернення оточуючих. Не чув телевізор. Збільшення гучності не допомагало. Лікар призначив слуховий апарат, але за пів року прилад перестав діяти.

З моменту потрапляння в зону шумності до настання глухоти минуло два роки.

— Спочатку було важко. Довелося змінити роботу. Для людини, яка не чує, виникає проблема з комунікацією в колективі. Вона не може користуватися голосовим телефоном. Це звужує коло пошуку вакантних місць. В Одесі є кілька фірм, на яких працюють великі групи глухих — виробництво ламінату, радіаторів опалення й інші. Є робочі місця в супермаркетах. Я перейшов у конструкторське бюро техніком. З часом навчився читати по губах. Якщо не могли порозумітися з новим колективом — писали на папірці.

У побуті виникають труднощі. Складно викликати аварійні служби та лікаря додому, купувати щось в інтернет-магазинах, коли треба відповісти на дзвінок менеджера. Кілька років користуюся додатком для виклику таксі та поліції. Хотілося б таке і для швидкої допомоги й інших аварійних служб, — додає Вадим Пастернак.

— Професійна втрата слуху більше рідкість, ніж правило. Найчастіше причиною є ускладнення після грипу, вітряної віспи, свинки, туберкульозу, остеохондрозу шийного відділу та гіпертонічної хвороби, — каже столичний отоларинголог 49-річний В'ячеслав Лісневич. — Також може виникнути, як ускладнення після прийому антибіотиків, наприклад, гентаміцину. Він діє на слуховий нерв. Найчастішим симптомом є шум у вухах. Він буває у вигляді писку, гулу. Рідко виникає запаморочення, порушення рівноваги.

Зміни слуху наступають при дії шуму понад 80 дБ. Для порівняння звук шосе в час пік — 85 дБ. Порушення розвиваються два-п'ять років залежно від фізичного стану людини. Ознаками є погане сприйняття розмови пошепки. Тривалий вплив шуму вище 90 дБ здатний призвес­ти до глухоти. В умовах виробництва найбільше шум впливає на випробувачів моторів, клепальників, пілотів, машиністів, трактористів, фрезерувальників. Захиститися від впливу шуму звичайні вушні затички не допоможуть. Потрібні спеціальні — захисні, протишумні навушники. Коштують такі від 200 грн.

— Якщо є проблеми, спочатку треба перевірити слух на спеціальному обладнанні. Після цього призначають препарати, що зупиняють прогресування порушень. Тільки тоді лікар визначає, потрібен слуховий апарат чи ні, — каже Лісневич. — Якщо нічого не робити — людина може оглухнути.

Слуховий апарат слугує своєрідним протезом — підсилює звук. Якщо є гострий запальний процес — його не рекомендують.

— Найкраща профілактика — вчасно лікувати інфекційні та вірусні хвороби з дитинства та звертатися до лікаря в разі будь-яких тривожних ознак. Не варто слухати навушники вище 75 відсотків максимальної гучності та перебувати тривалий час у місцях із підвищеним рівнем шуму.

Половині всіх випадків втрати слуху можна запобігти. Такі дані наводить Все­світня організація охорони здоров'я. У шести дітей із 10 у віці до 15 років втрата слуху викликана причинами, що піддаються профілактиці. Це, наприклад, інфекційні захворювання, такі як свинка, кір, краснуха, менінгіт, хронічний отит середнього вуха.

34 відсотки випадків погіршення слуху виникають через тривалий вплив шуму. У 28% причиною є вікові зміни — кожен третій після 65 років зауважує ознаки порушення слуху. У 17% це виникає через інфекції та травми. Ще у 17% випадків вади викликані іншими причинами — токсичним впливом ліків, пухлинами голови тощо. Лише 4 відсотки мають порушення слуху, спровоковані вродженими патологіями.

Зараз ви читаєте новину «Шум у вухах свідчить про порушення слуху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути