Ексклюзиви

"Прокидаються по чотири рази за ніч і вважають це нормальним"

Автор: ФОТО надав Олександр Стаховський
  Столичний онколог-уролог Олександр Стаховський видаляє рак простати через проколи
Столичний онколог-уролог Олександр Стаховський видаляє рак простати через проколи

Рак простати розвивається непомітно

— Простата — друге серце чоловіка. Він почувається неповноцінно, як із нею щось не так. А рак розвивається непомітно, бо не болить, — розповідає Олександр Стаховський, 35 років, онколог-уролог столичного Інституту раку.

— У середньому в кожній країні за рік виявляють по вісім тисяч чоловіків з раком простати. Чверть із них — на пізній стадії, коли метастази змусили їх прийти до лікаря, а не збої сексуальної функції. Або як прокидаються по чотири рази за ніч у туалет і вважають це нормальним.

Чоловіків мають насторожити часті позиви до сечовипускання й пробудження вночі, слабкість струменя сечі. Вони не нагадують ознак раку, тому чоловіки не обстежуються. При розвитку пухлини простати знижуються ерекція і статевий потяг. Чоловіки списують на збої в організмі, вік, нерви.

— Якщо у чоловіка був рак простати, то в його сина ймовірність занедужати збільшується вдвічі. Як хворів батько і брат — ризик зростає вп'ятеро.

Хворіють тільки чоловіки похилого віку?

— Перевірятися треба із 40 років, хоча середній вік хворих 65. У молодих рак агресивніший. І крім видалення вимагає ще променевої та гормональної терапії. В Україні якісно лікують рак простати. Не треба нікуди летіти, платити великі гроші і стояти в черзі по два–шість місяців на операцію.

Про близкість після лікування раку простати треба забути?

— Якщо хвороба на першій чи другій стадії, чоловік зберігає сексуальну функцію. При лікуванні можна застосовувати хірургічні методи зі збереження нервово-судинного пучка, що керує статевим органом. Хоча кожен випадок індивідуальний. Жоден хірург не може гарантувати 100-відсоткового відновлення сексуальної функції. Це не залежить від методу втручання — відкрита операція чи через проколи. Ключовим моментом є досвід лікаря.

Уролог щоразу призначатиме обстеження на рак простати?

— Лікаря варто відвідувати раз на рік. Може призначити аналіз крові на простат-специфічний антиген. Якщо показник підвищений, уролог робить пальцевий огляд та магнітно-резонансну томографію передміхурової залози. За результатами визначає, чи є потреба перевіряти простату на наявність ракових клітин.

Який шанс вилікуватись?

— Раннє виявлення збільшує шанс на одужання. У наших чоловіків відсутня культура діагностичного огляду в уролога. Звертаються до них уже з нестерпним болем. Чверть чоловіків з раком простати приходить до уролога вже з метастазами в кістках. Тому низький відсоток вилікуваних пацієнтів, на відміну від європейських країн. Там чоловіки дбають про себе. 9 з 10 пацієнтів виживають і повертаються до нормального життя, якщо дізналися про рак на першій чи другій стадії.

Зараз ви читаєте новину «"Прокидаються по чотири рази за ніч і вважають це нормальним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути