Ексклюзиви

Насуваються чотири різновиди грипу

Автор: УНІАН
  Поширенню грипу минулого сезону частково запобігли масковий режим і дистанція. На цю недугу й гострі респіраторні вірусні інфекції перехворіли майже п’ять мільйонів українців. Дві третини з них — діти до 17 років. Жоден із 71 померлих не був вакцинований
Поширенню грипу минулого сезону частково запобігли масковий режим і дистанція. На цю недугу й гострі респіраторні вірусні інфекції перехворіли майже п’ять мільйонів українців. Дві третини з них — діти до 17 років. Жоден із 71 померлих не був вакцинований

1 жовтня почався календарний сезон грипу. Очікують чотири штами. Типу А — "Вікторія" й "Камбоджа". Також "Вашингтон" і "Пхукет" — типу В. Лікарі радять зробити щеплення від недуги до початку епідемії. Щоб за два-три тижні встиг виробитися імунітет.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує вакцинуватися насамперед медпрацівникам, літнім людям, вагітним, дітям, хворим на діабет, ВІЛ/СНІД, астму, серцеві й легеневі недуги та гіпертонікам.

Держава закупила майже 1 млн доз вакцин проти грипу. Південнокорейська вже пройшла державний контроль. Французька й нідерландська — на лабораторному дослідженні. З'являться в продажу в жовтні–листопаді. Придбати можна буде в аптеці чи в сімейного лікаря. Діятимуть проти чотирьох штамів грипу.

— Фактичний початок епідсезону збігатиметься з календарним. Пік захворюваності спрогнозувати складно, бо туди входить і коронавірус. Ймовірно, буде в жовтні–листопаді, — каже Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров'я України. — Ми близькі до епідемічного порогу. Прогноз невтішний. Захворюваність і далі зростатиме. Потрібно працювати на випередження. Коли почнеться активна циркуляція вірусу грипу, треба, щоб максимальна кількість людей вже мала імунітет.

Єдиний спосіб захиститися від важкого перебігу недуги — щеплення. Воно зменшує ризики ускладнень на 60%, смерті — на 80%. Робити його треба щороку, бо штами постійно змінюються. Вакцина від грипу коштує від 300 грн, залежно від аптеки чи клініки.

Протипоказами до щеплення є підвищена температура, симптоми вірусної інфекції. Тоді необхідно звернутися до сімейного лікаря та пройти тест на коронавірус. Самостійно відрізнити грип від ковіду неможливо.

— Коронавірус і грип конкурують. Якщо заразилися одним, для другого місця немає. Крім них є ще понад 300 вірусів, що спричиняють гострі респіраторні вірусні інфекції. Всі вони циркулюють, — каже столичний інфекціоніст Юрій Жигарєв, 39 років.

— Найнебезпечніший — грип типу А. Він найпоширеніший, дає 90 відсотків ускладнень, смертей і госпіталізацій. Зараз уже напружена ситуація в лікарнях через коронавірус. За місяць ще погіршиться. Якщо ковідна статистика буде як торік — коли ­деякі стаціонари заповнили на 90 відсотків, і додасться ще грип — стане важко.

Вакцина проти грипу не захищає від коронавірусу й навпаки. Треба щеплюватися від обох. Між цим має пройти два тижні. Направлення дає сімейний лікар.

— Препарат для щеплення від грипу є в широкому доступі, — розповідає столична сімейна лікарка Марина Краснікова, 27 років. — Аптека зобов'язана видати сертифікат. Перевіряємо температурні умови, за яких зберігали вакцину. В контейнері для її транспортування має бути не нижче 2 та не вище 8 градусів тепла. Від придбання до введення має пройти не більш як 2 години. Інакше є ризик, що втратить властивості.

— Торік вакцин не вистачало, шукали по всіх аптеках столиці й області. Сьогодні браку не відчуваємо. Є корейська чотирьохкомпонентна. Її достатньо. Великого листа очікування немає, — говорить Краснікова.

— Кілька днів тому щепилися із чоловіком від грипу, — каже киянка 34-річна Інна Сусляк. — Робимо це щороку, бо тяжко перехворіла мати. Тоді перелякалися не на жарт. Щойно в аптеці з'являється препарат — одразу ж купуємо. Замовляємо доставку в клініку, щоб не порушити температурні умови. Вакцину привозять у сумці-холодильнику. В деяких аптеках їх видають під заставу. Три роки тому це обійшлося у 200 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Насуваються чотири різновиди грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути