На рак обстежують безкоштовно

Автор: УКРІНФОРМ
  Дніпровська лікарка Ганна ­Ковриженко проводить обстеження грудей на цифровому мамографі. Обладнання може виявити пухлину на ранній стадії. Перший такий прилад у місті встановили позаторік
Дніпровська лікарка Ганна ­Ковриженко проводить обстеження грудей на цифровому мамографі. Обладнання може виявити пухлину на ранній стадії. Перший такий прилад у місті встановили позаторік

Щорічно у майже 140 тис. українців виявляють рак. За темпами поширення посідаємо друге місце в Європі. Щоб вчасно діаг­ностувати недугу, держава запровадила безкоштовні обстеження за Програмою медичних гарантій.

Спершу слід оглянутися в сімейного лікаря і здати призначені аналізи. А тоді звернутися до профільного спеціаліста.

— У нас немає моди на профілактичні огляди. У Європі це популярно, — розповідає 56-річний Олександр Стецько, терапевт із Сум. — Базуючись на стані здоров'я конкретної людини, її спадковості та стилю життя, лікар робить графік оглядів для пацієнта.

Жінки й чоловіки переживають різні гормональні зміни й мають підвищений ризик певних хвороб.

— До 30 років у жінки можуть проявитися спадкові хвороби чи наслідки від дієт, — продовжує Стецько. — Багато недуг мають приховані симптоми, тому треба здати аналіз на діабет другого типу й аналіз крові з оцінкою рівня цук­ру та холестерину.

Після 40 — змінюється гормональний фон, організм готується до клімаксу. Крім стандартних перевірок на рак грудей і шийки матки, треба перевірити стан яєчників.

— Не варто чекати, коли з'являться симптоми. Пухлина молочної залози чи шийки матки не має ознак на початковій стадії. Перевірятися треба щороку, — каже столичний гінеколог Ганна Костюшко, 39 років.

Профілактично обстежуватися в гінеколога слід двічі на рік. А після 30 робити ще й огляд шийки матки та слизової оболонки вагіни, цитологічне дослідження та здати мазки на мікрофлору. У мамолога варто перевірятися щороку. Особ­ливо при появі ущільнення, виділення із сосків чи змін звичайного вигляду грудей.

— Наші жінки легковажать зі здоров'ям. На ­профілактичні ­огляди йдуть ті, кого змушують. Наприклад, щоб отримати ­допуск до роботи. Решту не заманиш, доки не заболить, — говорить Кос­тюшко.

— Ледь не побилася з гінекологом. Налапала в грудях гулі, а він не хотів виписати направлення на мамографію. А потім кажуть, що жінки самі винні, що мають рак, бо невчасно йшли на обстеження, — розповідає 44-річна Наталія Лунь з Полтави.

— Другу дитину мусила різко відлучити від грудей, — продовжує Лунь. — Це викликало мастит. Доказувала врачеві, що такого ніколи не було. А він упирався, буцім груди обвисли й м'язи не стали на місце. Таке враження, що йому було жаль заповнити ту писульку на обстеження. Пішла до сімейної лікарки. Та направила на мамографію. Вузлів злоякісних немає. Якби були, а гінеколог не дав оглянутися, то могла б і померти.

У жінок 40–50 років бракує вітамінів і кришаться кістки. Підвищується ризик хвороб серця та інсульту. У цьому віці слід здати кров на онкомаркери, гормони, рівень цукру й холестерину. Також зробити ультразвукову діагностику молочної залози, черевної порожнини, щитоподібної залози й органів малого тазу.

— Чоловіки роками уникають будь-яких обстежень. А потім гірко плачуть, — говорить 56-річний Олександр Стецько, терапевт із Сум. — Головні причини смертності — серцево-судинні хвороби, пухлини легенів, прямої кишки й аденома передміхурової залози. Остання буває у 80 відсотків чоловіків після 60 років.

У 30 років — чоловік має перевіряти стан яєчок раз на шість місяців. Щороку робити флюорографію, аналіз крові на цукор та аналіз сечі. Після 40 до цих оглядів додається кардіолог. У 50 років треба провести колоноскопію. Після 60 — додатково зондують шлунок, обстежуються в уролога, здають кров на простатит.

Щороку варто робити загальний аналіз крові. Він може показати наявність ракових клітин.

— Навесні тіло обкидало синцями, хоча ніде не вдарявся, — говорить киянин Микита Грезін, 28 років. — Їв нормально, але вага танула. За місяць десь дівалися до 5 кілограмів. Спочатку радів, але мати налякала, що то не може бути само собою. Спершу вагався, але на огляд пішов. Аналіз крові показав рак крові другої стадії. Госпіталізували в гематологічне відділення, лікуюся досі. Якби не вчасна діагностика, далі вважав би себе здоровим, доки не наступила б четверта стадія. Її рідко виліковують.

Раз на рік варто робити аналіз крові, який показує, як працюють печінка й нирки. По ньому лікар визначає зміни в органах. Також щороку треба оглядати шкіру. Людям із ластовинням або тим, хто має понад 50 родимок — слід обстежуватися частіше.

Зараз ви читаєте новину «На рак обстежують безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути