Літній кашель лікують після їжі

Автор: Катерина Романчук
  Декан медичного факультету Київського національного медичного університету Євген Симонець оглядає пацієнтку, яка скаржиться на кашель. Причин недуги може бути кілька, їх не можна усувати без консультації лікаря
Декан медичного факультету Київського національного медичного університету Євген Симонець оглядає пацієнтку, яка скаржиться на кашель. Причин недуги може бути кілька, їх не можна усувати без консультації лікаря

Цвіт тополі викликає спазм бронхів і задишку

— Після сапання буряків стала схожа на вовка з мультика. Був такий же охриплий голос і надоїдливий кашель. Це так ковтнула холодного компоту. Не могла втриматися з тої жари, — каже Ганна Мосійчук, 54 роки, із села Глинськ Рівненського району Рівненської області. — Перший день нічого не боліло. А тепер груди розпирає.

У спеку варто пити воду кімнатної температури чи злегка прохолодну. Льодяна викликає судоми горла чи шлунка й не насичує організм вологою. Випивати слід у середньому 2 л, але добова норма для кожного своя. Чергувати з компотом, холодним зеленим чаєм із лимоном.

— Респіраторні вірусні захворювання влітку нікуди не ділися. Багато хто любить випити залпом крижаної води чи з'їсти морозива. Це подразнює верхні дихальні шляхи і стає причиною тонзиліту. Від нього людина й кашляє, — каже 44-річний Євген Симонець, торакальний хірург, декан медичного факультету Київського медичного університету. — При хронічному тонзиліті мигдалини стають домівкою для мікробів. Ті роз­множуються, виділяють токсини, які дають ускладнення на серце.

Літній вірусний кашель — сухий і нечастий. Тому людина скоріше помітить підвищення температури з ним, ніж сам кашель. У разі переростання у бронхіт, почне виходити харкотиння. Якщо буде біле, то нічого страшного. Коли ж стане жовтувате чи коричневе — застоюється мокрота в бронхах.

— Також люди кашляють через алергени. Спочатку цвітуть береза, дуб і вільха, а потім підключається тополя. Від її пуху не вийде сховатися, бо літає скрізь. Набрякає слизова оболонка й виникає бронхоспазм.

Щоб не перевантажувати печінку й шлунково-кишковий ­тракт, для лікування кашлю краще користуватися інгаляторами. Найкраще небулайзерами, які трубкою доставляють діючі речовини в трахеї, бронхи чи верхні дихальні шляхи. Ці пристрої працюють від електроенергії.

— Про дихання над гарячою картоплею треба забути. В деяких випадках кашлю вона дійсно допомагає, проте частіше шкодить. Розширює судини й дає приток крові. Якщо є набряк, а судини ще більше розширяться, кашель посилиться. Дихальні шляхи звужуються, й людина починає задихатися.

Не можна робити парову інгаляцію, коли є температура. Вона від цього ще підвищиться. Безпечніше користуватися небулайзером. Ним не можна зашкодити, якщо заливати потрібні ліки. Це можуть бути муколітики — препарати для розрідження та виведення харкотиння. Або бронходилататори — розширюють просвіт бронхів.

Не можна використовувати одні групи препаратів замість інших.

— Заборонені інгаляції при легеневих кровотечах, тахі- й аритмії, психічних хворобах.

Інгаляцію проводять за годину після їжі. Триває процедура 15 хв. У прилад заливають 5 мл розчину. Надягають маску та вдихають через рот, видихають через ніс. Якщо запальний процес тільки у трахеях і бронхах, нежитю немає, можна робити інгаляцію через мундштук — насадка для вдихання парів. Після кожного використання маску слід обдати окропом для дезінфекції.

Зараз ви читаєте новину «Літній кашель лікують після їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути