Ексклюзиви

Аналіз крові покаже ймовірність ускладнень після ковіду

— Іноді медики встановлюють діагноз "ковід" на підставі симптомів, без ПЛР-тесту. Після цього призначають лікування, — розповідає Анна Литовченко, головний лікар Медичного центру "Здоров'я". — Але важливо перевірити кров на наявність специфічних елементів, які показують ймовірність ускладнень.

Радить зробити аналізи на прокальцитотін, щоб виявити запалення. Інтер­лейкіни вкажуть на стан імунної системи, Д-димери — на ймовірність утворення тромбів.

— Якщо ці показники не перевіряли під час хвороби, то як пацієнту стане краще, його визнають здоровим. Або коли отримає негативний результат ПЛР. А за якийсь час після "одужання" може різко погіршитися самопочуття. Якщо зробити ці аналізи, згадані показники можуть бути підвищені.

Слабкість, біль у суглобах і м'язах, підвищена втомлюваність, порушення сну після перенесеного коронавірусу є підставою для поглибленого лабораторного тестування.

— Направлення не потрібне. Наш лікар телефоном проконсультує і підкаже, які аналізи треба здати. Їх приймають у пункті тестування в Полтаві. Є комплексна послуга для пацієнтів, які вже перехворіли на ковід, — додає Анна Литовченко.

У центрі можна визначити, чи зберігся імунітет після перенесеної хвороби.

— Часто запитують, коли можна проводити аналіз на імуноглобулін G — антитіла до коронавірусу. Все залежить від імунітету конкретної людини. Найчастіше вони починають формуватися вже з 10-го дня хвороби. Деякі пацієнти, що перенесли ковід у жовтні, вже зараз мають вкрай низький рівень антитіл, або ті взагалі відсутні. Можуть захворіти повторно.

У медичному центрі "Здоров'я" забір аналізів проводять у пунктах прийому та з виїздом додому до пацієнта. Включно з тестуванням на ковід методом ПЛР.

Забір біологічного матеріалу у Полтаві проводять за адресами: вул. Стрітенська, 42, тел. 0(66) 007 49 43; вул. Котляревського, 16,

тел. 0(68) 386 06 96. Пункт прийому аналізів працює з 8:00 до 15:00 в будні, у суботу — з 8:00 до 12:00.

Ліцензія МОЗ України АГ №600177 від 24.05.2012.

Зараз ви читаєте новину «Аналіз крові покаже ймовірність ускладнень після ковіду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути