понеділок, 30 червня 2014 07:55

Біля печі-барбекю ставлять рукомийник
2

Запоріжець Юрій Романов самотужки звів піч-барбекю з прибудованою плитою. Шість місяців працював у вихідні дні
Фото: ФОТО: Олександр ГАНДЗІЙ

— Коли добудував хату, захотілося зробити щось для відпочинку, — згадує Юрій Романов із Запоріжжя. — Щоб посидіти з друзями, попити пивка, засмажити шашличка. Якраз старий залізний мангал перегорів, а у дворі ще тисяча цеглин валялась. Вирішив зробити щось капітальне. Щоб було де гіляки спалити, шашлик і плов приготувати.

Юрій узявся мурувати надвірну піч-барбекю.

— В інтернеті знайшов купу варіантів, вибрав. Піч, правда, не вписувалась у розміри, то трохи перемалював проект. Спочатку залив під забором бетонну площадку розміром 2 на 3 м. На неї поставив стінку довжиною 2 метри, до якої приробив навіс із металочерепиці. Потім узявся до самої печі. Каркас топки вирізав із фанери. Внутрішню частину печі виклав із вогнетривких цеглин. Клеїв їх на спеціальну вогнетривку суміш "Вогник". Зовні піч обклав лицювальною цеглою. Очі боялися, а руки робили. Чим далі працював, тим більш хотілось.

Піч Юрій Романов майстрував у вихідні. Звів піч-мангал із прибудованою до неї плитою, де готує їжу в казанку. Робота зайняла шість місяців.

— Усе зробив, але ще не заспокоївся, — каже. — Тепер хочу змайструвати поряд дубову стійку-бар, висадити виноград, щоб створював тінь. Обов'язково треба рукомийник, бо незручно кожен раз бігати в хату.

Надвірні печі для приватних садиб бувають різних конструкцій. Можуть виконувати функції мангала, міні-печі, коптильні, каміна, плити, тандира.

— Комплексна піч, яка виконує всі функції, дуже недешева, — каже 30-річний будівельник Владислав Войтенко із Сум. — Бо для неї треба бетонна основа, надійний димар, накриття, чимало цегли. Але ще жодна людина не шкодувала.

— Кожен блок варто робити окремим, бо в них різні принципи використання вогню, — радить 45-річна Марина Рибчинська, спеціаліст столичної компанії, що зводить печі й каміни. — У відкритому мангалі чи каміні дрова швидко згорають, тепло вилітає, їжу готують на вуглинах. У закритій плиті тепло акумулюється у стінах, потім віддає його казанку з їжею. Тому внутрішні стіни плити треба викладати зі спеціальної пічної цегли.

У будівельних супермаркетах продають готові швидкозбірні печі-барбекю.

— Зроблені за італійською технологією на основі глини, — розповідає 47-річний будівельник В'ячеслав Волконський з Одеси. — Піч важить до 500 кг, складається з 12 деталей, які скріплюються між собою спеціальним розчином. Конструкція так продумана, що немає проблем із димозбірником і комином. Матеріал пористий. Навіть коли в печі вогонь горить цілу добу, зовнішні стіни не будуть гарячі.

Збірна піч-барбекю коштує 4–5 тис. грн. Її монтаж — 800–900 грн. За потреби, піч можна розібрати й перенести в інше місце.

150 пічних цеглин потрібно для зведення найпростішої печі-барбекю. Додатково треба купити 15 силікатних блоків для основи, вісім відер глини, 25 кг цементу, 50 кг піску і 3 кв. м лицьового каменя.

Зараз ви читаєте новину «Біля печі-барбекю ставлять рукомийник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути