Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2010 19:59

Від бурульок дах підігрівають

 

На киянина 8-річного Сашка Жигинаса з даху будинку впала бурулька. Від землі до покрівлі 2 м, тому удар був несильним. У хлопця залишився великий синець на плечі. Після цього випадку його батько 31-річний Олексій ломом позбивав усі бурулі. Заходився прокладати кабелі для підігріву даху.

— Про такий спосіб давно чув, — каже. — Сосульки не встигають наморозитися. Сніг на даху тане й скапує на землю. По допомогу я звернувся в компанію, яка займається конструкцією теплих дахів. Мені сказали, що в Україні найпопулярнішою є система прокладки кабелів під скатом даху. Ставлять водостік, а в нього вмонтовують кабель. Бо саме там постійно намерзає лід та стоїть тала вода.

Днями Олексій Жигинас причепив до карниза шість жолобів для водостоку. Купив їх по 50 грн за штуку.

— Коли все підсохне, викличу майстрів, щоби проклали кабель. Уже дізнався, метр обігрівального проводу коштує 120 гривень. Мені знадобиться 20 метрів на всю кришу. Такі кабелі вкриті гумовою оболонкою і лежать навіть у воді. Монтаж системи буде коштувати 200 гривень.

Киянин хоче поставити перемикачі, які реагують на зміну температури. Каже, так буде ощадливіше.

— Один датчик коштує 50 гривень. На рік ним можна зекономити десь 60 гривень на електриці. Перемикачі реагують на зміну температури. Якщо вона зростає, зменшують постачання енергії, й кабель гріє повільніше. Поставлю по перемикачу на кожен кут. Треба буде ще купити трансформатор-запобіжник. Він вимкне систему при перепаді напруги. Інакше кабелі можуть погоріти. Коштує запобіжник приблизно 100 гривень. Ставлять його зазвичай на горищі.

Усю систему під"єднують до енергомережі будинку. На літо її вимикають.

Зараз ви читаєте новину «Від бурульок дах підігрівають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути