— Минулої зими сушені яблука та груші купувала на ринку. За літру платила 20 гривень. Цього року вирішила сама насушити. Назбирала у саду яблук, порізала, на сонці виклала. Цілий тиждень сушила, дивлюся, а там комахи завелися. Довелося все викинути, — говорить 60-річна Марія Когут із селища Любінь Великий Городоцького району Львівщини.
— Сусідка подивилася й порадила купити електросушарку. Вона вже другий рік так заготовляє на зиму овочі й фрукти. Мій син замовив її через інтернет. Апарат привезли за декілька днів. Тепер у мене просто хобі: сушу все, що під руку потрапляє. На зиму запаслася сушеним буряком, перцем, помідорами, зеленню, яблуками, сливами, ягодами. Вони майже не втрачають природного кольору, смаку та запаху. Це краще, ніж у морозильну камеру класти.
Після сушки продукти довго зберігаються при кімнатній температурі у кухонній шафі і не потребують багато місця. Їх потрібно ставити у герметичну коробку, бо при контакті з повітрям можуть зіпсуватися.
Із сушених ягід і фруктів жінка варить компоти 1-річному внуку. Сушені овочі додає до супів, борщу.
— Вони пахнуть, наче літом. Персики відмочила у воді, так вони як свіжі. Онучок з апетитом два з'їв.
За електросушарку львів'янка заплатила 3 тис. грн. Це шафа з полицями заввишки півметра, на які рівномірно розкладають городину. Збоку дві секції з електронагрівачами, які випромінюють інфрачервоне тепло. Температуру нагрівання можна регулювати від 40 до 70 градусів, залежно від продукту. За раз у шафу завантажують 7 кг харчів.
— Кожен сушиться при іншій температурі, тому змішувати не варто. Чим усередині прохолодніше, тим довшим буде час сушки. Але дуже високу не треба наставляти — так можна зварити продукти. Фрукти та овочі сушу при 50 градусах, трави та квіти — за 35. Готові овочі й фрукти на дотик мають бути трохи м'які. Можна також сушити м'ясо та рибу. Електросушарку тоді виставляють на 60 градусів.
Коментарі