четвер, 14 липня 2011 07:30

Розумний дім економить виплати за комунальні послуги

 

Киянин Володимир Житник, 25 років, придбав у столичному будівельному гіпермаркеті дистанційний радіовимикач. У системі є пульт, через який можна керувати електроприладами в домі. Заплатив за китайський пристрій 80 грн.

— Радіовимикач виглядає, як звичайний тройник. На пульті є шість кнопок. Ним дуже зручно користуватися. Зранку, лежачи в ліжку, вмикаю чайник на каву. Щоб не заснути, доки вода кипітиме, натискаю нижню кнопку на пульті і  вмикаю музичний центр. Він у мене стоїть на шафі, — розповідає Володимир.

Чоловік хоче обладнати квартиру системою "розумний дім".

— Зараз це устаткування подешевшало. Раніше думав, що його можуть собі дозволити тільки дуже заможні люди. Але тепер з'явилося багато дешевого китайського обладнання й українського.

Сергій Артеменко, 56 років, із Полтави провів у квартирі автономне опалення та під'єднав термостат. Купив його за 105 грн.

— Коли у квартирі температура повітря піднімається вище 24 градусів, котел виключається. Як холодає до 22 градусів, включається. Раніше мусив вставати серед ночі, щоб прикрутити котел, — каже Сергій Артеменко. Його син Олександр шість років тому встановив на зовнішній стіні будинку сенсорний датчик руху. Приєднав до проводки.

— Зразу було зручно, на півметра до нього підійдеш — включається. Видно дорогу та ступеньки. Через 5 хвилин сам виключався. Та потім як здурів — включався від вітру, дощу. Син думав, що хтось прийшов, схвачувався серед ночі на вулицю. Та й за електрику платили лишні гроші. Потім накинув на прилад тряпку, щоб той нічого не бачив. Пізніше демонтував. А знайомий сина голландець у Німеччині купив свиноферму, зробив її "розумною", повністю автоматизував. Двері самі закривалися, вікна не відкривалися, коли працював кондиціонер. Якось поїхав на вихідні за кордон, а примусова вентиляція зламалася. Всі свині подохли, їх було десь півтисячі.

Українці найчастіше замовляють системи управління теплом, світлом, газом та водою. Директор столичної компанії "Діаком ґрупп" Віктор Долгопятов, 31 рік, каже, "розумний дім" економить виплати за комунальні послуги. Це головна причина, чому він популярний.

— Людина, виходячи з будинку, натискає на пульті кнопку "я поїхав із дому". В цей час зачиняються всі вікна, вимикається світло, знеструмлюються розетки. Працює лише холодильник. Перекривається газ. Вмикається система охоронної сигналізації. Усім управляє один настінний пульт, треба лише вибрати режим.

Вимикати світло можна голосовими командами або сплеском долонь.

— У нас було замовлення для сліпого чоловіка. Він голосом хотів вмикати світло чи кавоварку. Але в останній момент відмовився, вирішив найняти хатню робітницю.

Керувати системою можна з мобільного телефону та інтернету. Через камери відеонагляду, перебуваючи за кордоном, господар може стежити, що відбувається в нього вдома.

— Якщо людина їде з роботи втомлена, може через мобільний напустити води у ванну чи розігріти сауну.

Найдешевше коштуватиме обладнання системи від аварійного витоку газу — від 2 тис. грн. Для цього встановлюють датчик, який зреагує в разі витоку газу та чадного газу або диму. Сигналізація також увімкнеться, якщо температура у квартирі буде зависокою. Наскільки — це визначає господар.

Зараз ви читаєте новину «Розумний дім економить виплати за комунальні послуги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути