пʼятниця, 12 липня 2013 05:45

У їдальні з блакитними шпалерами труяться харчами

Киянка 27-річна Ганна Матвєєва дев'ять років працює дизайнером інтер'єрів.

— Кожен колір впливає на людину по-своєму. Одним добре серед червоних стін, іншим некомфортно. Перед купівлею шпалер варто переглянути всі варіанти і відкинути ті, що дратують. Обирати з другого разу.

Які кольори сьогодні модні?

— В інтер'єрі є тенденція яскравих барв. Модні природні елементи: дерев'яні фактури, лляні обшивки, палубні накриття. У тренді пастельні відтінки сірого, оливкового, бузкового.

Вони практичні?

— В українців досі радянська ментальність. Вони бояться білого кольору, інтер'єри роблять похмурі, сірі. Начебто темні кольори немаркі. Міф. Пил і бруд видно на будь-якому однотонному покритті й не помітно на строкатому. Приміром, на білій підлозі з фактурними елементами ніколи не побачиш пилу.

Які найпоширеніші помилки у виборі барв?

— 95 відсотків людей обирають бежеві та коричневі відтінки, бо вважають їх нейтральними. Це правда, але такі помешкання нудні й похмурі. Їх доводиться "оживляти" яскравими елементами. Гама інтер'єру не повинна дратувати, але й не має бути нудна.

Кольори впливають на здоров'я?

— Так. Червоний — збуджує, дратує, нервує. Ним не можна оздоблювати помешкання, де живуть люди з підвищеним тиском, хворим серцем. Однак для тих, у кого низький тиск, він підійде.

Якими барвами оздоблювати кухню?

— Місця, де готують і їдять, слід оздоблювати по-різному. Там, де багато куховарять, не можна використовувати гарячі кольори: червоні, оранжеві, жовті. Бо людям буде некомфортно й спекотно. У всіх ресторанах кухні білі або блакитні. Їдальні, навпаки, краще оздоблювати у теплій гамі, бо вона покращує травлення. У їдальні з блакитними і зеленими стінами завжди буде поганий апетит.

Якось у Києві відкрили ресторан із зеленою підсвіткою залу. Свіжі продукти людям здавалися зіпсованими, відвідувачі більше труїлися. Бо у зеленому світлі м'ясо здається протухлим, спрацьовує підсвідомість.

Як оформити вітальню?

— Це найкраще місце для використання різних текстур, колірних поєднань. Цю кімнату треба декорувати інтенсивніше за решту. Колір оздоблення можливий будь-який, головне — не похмурий. Інакше гості так само похмуро сьорбатимуть чай.

Які барви найкращі для спальні?

— Там, де люди відпочивають, варто уникати агресивних червоного, оранжевого, жовтого кольорів. Спальню краще оздобити у спокійних тонах: бежевому, бузковому, голубому, зеленкуватому. Якщо ця кімната з північного боку будинку — утримайтесь від холодних зеленого і синього кольорів, фарбуйте спокійними відтінками сірого, білого, жовтого. Темно-зеленим можна оздоблювати стіни, але тоді меблі й підлога мають бути світлі. Контраст варто використовувати лише на елементах, які не видно під час відпочинку. Наприклад, яскравий диван чи подушка.

Дитячу кімнату оздоблювати так само?

— У дитячій мають бути всі кольори веселки, дитину має оточувати різнобарв'я. Єдине обмеження — рожевий і блакитний. Учені довели, що ці кольори погано впливають на дитину. Кімнату варто оздоблювати під конкретну дитину. Гіперактивним підійде максимально спокійний інтер'єр, пастельні кольори, білий. Несміливим і пасивним — яскраві насичені відтінки.

А в коридорах?

— Це так звані транзитні зони, у яких людина проводить до 15 хвилин на добу. Тому тут можна втілювати найбожевільніші ідеї. Тісні й вузькі приміщення візуально розширюють за допомогою білого кольору, вертикальних смужок на шпалерах, дзеркал. Темні відтінки годяться лише для великих коридорів.

Що модне завжди?

— Класичними вважають інтер'єри з квітами, птахами. Однак не можна заклеювати всі стіни кімнати шпалерами з великими візерунками. Хоч одну стіну треба лишити однотонною, щоб свідомість відпочивала.

Зараз ви читаєте новину «У їдальні з блакитними шпалерами труяться харчами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути