середа, 08 січня 2020 00:05

У ванній ставлять вентилятори з датчиками вологи

Автор: STROYDAY.RU
  Вентилятор знижує вологу та стабі­лізує температуру в приміщенні. Ціна на прилад стартує від 200 гривень
Вентилятор знижує вологу та стабі­лізує температуру в приміщенні. Ціна на прилад стартує від 200 гривень

— На меблях у кухні та ванній постійно осідає конденсат, — каже 46-річний Борис Харко з Черкас. — Витяжка не рятує. Літом постійно відчиняємо вікна, зимою так не виходить.

Конденсат на меблях і стінах утворюється з двох причин — вологість і погана вентиляція. З часом поверхні чорніють, бо там розмножується грибок.

— Причиною слабкої вентиляції у багатоповерхівках є забиті канали, — говорить менеджер з продажу вентиляційного обладнання 30-річний Владислав Бурмістров. — Потрібна примусова витяжка — вентилятор. Що потужніший, то краще. Він знижує вологість, стабілізує температуру в приміщенні, усуває з повітря жири, що осідають на поверхнях.

Витяжні вентилятори бувають осьові та відцентрові.

— Перші — менші, слабші, однак простіші в монтажі, — продовжує Владислав. — Їх ставлять на невеликих кухнях і в туалетах. Другі — більші й потужніші. Такі обирають для комерційних і промислових кухонь.

Найчастіше вентилятор встановлюють на стіну на місці стандартної вентиляційної решітки.

— Це найпростіший варіант, але не найкращий, — каже Бурмістров. — Бо більшість вентиляторів мають зворотний клапан. Він не пускає повітря в кімнату, коли пристрій вимкнений. Це порушує природну вентиляцію будинку.

При виборі потужності вентилятора враховують об'єм приміщення. Для середніх кімнат обирають агрегати, що витягують 100–150 кубометрів повітря на годину.

— Раджу брати з фільтрами. Без них на лопатях і приводі утворюватиметься наліт, через який пристрій зламається. Звертайте увагу і на шум, що створює вентилятор під час роботи. Якщо вище 35 децибелів — дратуватиме і вас, і сусідів.

Якщо волога продовжує осідати на поверхнях, — вентилятор не справляється із завданням.

— Для ванної кімнати вдосталь пристрою продуктивністю від 60 до 100 кубометрів за годину, — каже Владислав Бурмістров. — Однак треба ставити прилад із підвищеним захистом. Він маркується позначкою IP з цифрою. Що більше число, то кращий захист і нижча ймовірність короткого замикання. Цифра має бути не менше 44. Якщо вентилятор стоїть над душем — ще вище.

Від постійного контакту з водою техніка може зламатись. Краще обирати вентилятор з автоматичними жалюзі. Вони забезпечать захист приладу від ушкодження, коли той вимкнений.

— Деякі моделі мають таймер затримки. Після вимикання продовжують працювати від 2 до 30 хвилин. Інтервал можна виставити самому. Раджу брати з датчиком вологості. Такий вентилятор вмикається і вимикається сам, залежно від кількості вологи в повітрі. Працюватиме, доки не висушить кімнату.

Для туалету достатньо вентилятора найменшої потужності. Обов'язково має бути зворотний клапан.

Найпростіший витяжний вентилятор коштує 200 грн. З необхідними датчиками і автоматикою — близько 1 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «У ванній ставлять вентилятори з датчиками вологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути