понеділок, 11 вересня 2017 05:06

Твердопаливні котли чистять соляною кислотою

Львів'янин 37-річний Андрій Головко два роки тому встановив чугунний твердопаливний котел на дровах. Так економить на опаленні. Працює спеціалістом із монтажу і встановлення таких котлів.

— Твердопаливні котли можуть прослужити і 30 років. Але важливо правильно ними користуватися, — каже Андрій Петрович. — Найголовніше — не перегрівати котел. Вони остигають повільно. Якщо в системі опалення використовують пластикові чи металопластикові труби, то за температури від 100 градусів на виході з котла вони можуть розплавитися.

Застерігає уникати перегрівання. Навіть якщо котел забезпечений клапаном, що при перегріві відкривається і в систему надходить холодна вода для охолодження.

— Я собі так зробив і клієнтам раджу. Установлювати про всяк випадок додаткову ємність із водою. Бо в кожного можуть бути перебої з холодним водопостачанням. А додатковий резервуар допоможе стабілізувати температуру, — додає Андрій Головко.

Аби котел служив довго, радить тримати його в чистоті.

— Як часто чистити, залежить від якості й типу палива, яким заправляєте котел. Якщо використовуєте вугілля чи деревину високої якості й низької вологості, то чистити котел вистачить раз на місяць або раз на кілька тижнів. Якщо ж ви вирішили заощадити на якості палива, то чистку котла доведеться проводити раз у шість-сім днів. Коли в системі часто змінюють воду, то хоча б раз у чотири роки потрібно почистити теплообмінник котла. За довгий час експлуатації там може накопичитися багато "котлового каменю". Його можна відмити водним розчином соляної кислоти.

Зараз ви читаєте новину «Твердопаливні котли чистять соляною кислотою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути