Ексклюзиви
вівторок, 21 жовтня 2008 16:18

Тварину з мікрочипом швидко повернуть господарям

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ветеринар клініки ”Алден-Вет” Віталій Черченко перевіряє ручним сканером, чи є імплантований чип під шкірою дворічного кота Маркіза
Ветеринар клініки ”Алден-Вет” Віталій Черченко перевіряє ручним сканером, чи є імплантований чип під шкірою дворічного кота Маркіза

Тваринам за кордоном дедалі частіше вживляють під шкіру мікрочипи з інформацією про господарів. Якщо собака чи кіт загубляться, їх можна буде повернути. Із чипа ручним електронним сканером зчитують номер і країну. За номером знаходять інформацію про господарів.

Улітку родині Віласіс із Квінкса, штат Нью-Йорк, повернули собаку Рокко. Він загубився п"ять років тому, коли був цуценям. Тварину знайшли майже за 1400 км у штаті Джорджія. Відшукати господарів собаки вдалося завдяки мікрочипу, який був імплантований під шкіру.

Власниця Христина Віласіс каже, що пса любила молодша донька Наталі. Коли Рокко загубився, їй було 6 років. Дитина постійно сподівалася, що пса знайдуть, зберігала його іграшки. Коли зі служби контролю тварин в Джорджії повідомили, що собаку знайшли, родину приголомшила ця звістка.

Чип під шкірою тварини залишається на все життя. Тим часом брелоки і таблички на нашийнику губляться, написи затираються, татуювання з часом вицвітає чи змінює форму.

Плазунам чип замінюють щопівроку. Під час линьки він залишається на старій шкірі.

В Україні метод чипування не надто поширений. У Києві з імплантатами майже тисяча тварин. Випадки, коли їх знаходили завдяки імплантованому паспорту, поодинокі.

Обов"язково вводять чип агресивним тваринам, що нападали на людей.

Плазунам чип замінюють щопівроку

— У країнах Євросоюзу діє обов"язкова вимога, щоб всі домашні тварини бути внесені до електронного реєстру, — розповідає ветеринарний лікар столичного "Центру ідентифікації тварин" Ольга Чарковська. — У нас переважно чипують тварин, з якими їдуть за кордон — на виставки або відпочинок.

Вживляння чипа схоже на щеплення. Пристрій, за розмірами не більший за зернину, вводять шприцом під шкіру в холці.

— Мікрочип зроблений з матеріалу, який легко приживається в тілі тварини, — розповідає ветеринарний лікар столичної клініки "Алден-Вет" Віталій Черченко, 29 років. — Жодних скарг на його відторгнення чи виникнення запалювальної реакції не було. Хоча з часом чип може мандрувати під шкірою. Наприклад, із холки переміститися під лопатку. Тоді його важче знайти.

Зовні помітити чип неможливо.

Після імплантації лікар заповнює анкетні дані на тварину з адресою її господарів. Дані зберігають в електронному реєстрі тварин, які є в кожній країні.

В Україні електронний реєстр чипованих тварин веде компанія "Трейсер". Є й місцеві реєстри. Наприклад, у Києві інформацію про тварин, яким імплантовано чип, можна знайти в базі комунального підприємства "Центр ідентифікації тварин". Вартість чіпування у столиці становить 120–150 грн.

— Черг на чипування немає, — каже Віталій Черченко. — Власник приходить на прийом до ветеринара, й за кілька хвилин тварині вводять імплантат.

Жодних обмежень у розмірі чи вазі тварини немає. За кордоном імплантують чипи щурам і морським свинкам.

— У нас найчастіше чипують котів і собак, — розповідає Віталій Черченко. — Коли цирк виїздив на гастролі, вводили імплантати страусам і пітонам.

За чипування віддають 150 гривень

У столиці чипування тварин роблять у державних і кількох приватних ветеринарних клініках. У комунальному "Центрі ідентифікації тварин" ця процедура коштує 120 грн. У приватних ветеринарних клініках — від 150. Подробиці можна дізнатися за номерами телефонів у Києві: 8 (044) 332 12 34 ("Центр ідентифікації тварин"), 8 (044) 238 03 97 (ветеринарна клініка "Алден-Вет"), 8 (044) 553 74 90 (ветеринарний центр "Зоосвіт"), 8 (044) 540 03 03 (центр ветеринарної медицини "Друг").

Зараз ви читаєте новину «Тварину з мікрочипом швидко повернуть господарям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути