понеділок, 07 вересня 2009 18:28

Температуру в кімнатах можна програмувати

"У селі цього року передбачено перехід на електроопалення. Підвести газову трубу немає можливості. Від імені односельців прошу написати про електроконвектори і електрокотли: їх види, потужність, завод-виробник і ціну".


Анатолій Пілик із с. Поліське Ізяславського р-н Хмельницької обл.


— Електроконвектори переважно використовують на дачі, — каже Віктор Осипенко, 45 років, із столичної компанії "Геркон-Сервіс", яка продає польські котли "Коспел". — Вони діють як обігрівач, тому в кожній із кімнат потрібно ставити окремий прилад. Для будинку краще підійде електрокотел. Він працює за принципом парового опалення, нагріває воду в батареях.

Радить купувати котел із кількома рівнями нагріву. Коли надворі тепло, котел працюватиме на половину потужності, можна запрограмувати бажану температуру. Наприклад, у нежитловому приміщенні поставити на мінімум, щоб не замерзала вода в радіаторі, а в спальні вищу температуру.

— Вибираючи котел, потрібно правильно розрахувати його потужність, — пояснює Євген Качинський, 26 років, із компанії "Будерус Україна". — Якщо будинок добре утеплений, кіловату вистачає для обігріву 10 квадратних метрів. У старому будинку доведеться ставити потужніший.

Однофазні котли потужністю до 12 кВт можна підключити до електромережі 220 В. Для сильніших трифазних нагрівачів потрібно робити додаткову проводку, вони працюють від напруги 380 В. На встановлення електрокотла потрібен дозвіл районного управління енергетики. Його фахівці перевіряють можливість експлуатації  обладнання в будинку. Електрокотел коштує від 1710 грн за вітчизняний "Дніпро" й до 7638 грн за німецький "Будерус".

Зараз ви читаєте новину «Температуру в кімнатах можна програмувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути