понеділок, 07 січня 2019 00:05

Сніг із даху прибирають сапою

— Мешкаю в приватному будинку. Щозими зі сніговими кучугурами воюю. Одне діло, коли вони на землі. Там чистити легко. А от із дахом сил не напасешся: будинок чималий, покрівля — відповідна. Щоб сніг не пошкодив, намагаюся зчищати навіть після незначного снігопаду. Ставлю драбину й звичайною шваброю згрібаю додолу, — розповідає 38-річний Олег Кошовий із Херсона.

— Якщо шар снігу тонкий, повністю дах чистити не треба. Достатньо прибрати на карнизах й у зоні водостоку. Повне очищування необхідне за умови, якщо шар снігу досяг 30 см, — каже керівник будівельної брига­ди 44-річний Валерій Антонюк із Дніпра.

Зробити снігоочисник можна із сапи. Для цього її лезо закривають накладкою. Зробити таку можна з бруска дерева. Усе, що треба — вирізати прямокутну колодку потрібного розміру й на одній із її довших сторін зробити горизонтальне заглиблення.

— Фіксують накладку за допомогою пластикових стяжок. Замість них можна використати тонку мотузку. Якщо такого бруска немає, підійде шматок пластику. Його треба накласти на лезо й закріпити тим самим способом, що й колодку. Мінус у тому, що пластикова накладка не настільки добре тримається і може сповзти.

Сапою слід акуратно підхопити шар снігу й стягнути на себе. При цьому важливо триматися на безпечній відстані від даху. Якщо рукоятка закоротка, подовжити її держаком. Може бути як дерев'яний, так і металевий. Новий брати не обов'язково. Цілком можна зняти рукоятку зі старого інвентарю.

— Виготовити снігоочисник можна також з профнастилу. Знадобиться невеликий шматок матеріалу. Розміром приблизно з лезо сапи.

Профнастил прикріпити до держака. Підійде і дерев'яна палиця.

— Фіксують його на кінці держака в перпендикулярному положенні. Зчищають сніг за тим самим принципом, що й сапою.

Зручне пристосування для снігоочищення можна виготовити зі сталевого дроту. Однак будь-який не підійде: у діаметрі він має перевищувати 10 мм, у довжину — 50 см.

— Дріт зігнути у формі прямокутника зі сторонами 30 і 20 см. Вийде сачок прямокутної форми. Слугуватиме каркасом.

На одній із більших сторін прямокутника зафіксувати цупку клейонку завширшки 30 см, завдовжки 1,5–2 м. Прикріпити сачок із клейонкою до алюмінієвого або дерев'яного держака.

— Принцип дії такого пристрою простий: ін­струмент слід повернути клейонкою вниз і рухати ним таким чином, щоб сніг проходив крізь сачок і скочувався по клейонці додолу.

Зручний снігоочисник легко виготовити з фанери.

Для цього вирізати з фанерного листа заготовки: квадратну розміром 50 на 50 см і прямокутну довжиною 10 см й шириною 2 см. Більша буде основою лопати, менша — заднім бортиком, у якому потрібно вирізати отвір і вставити в нього рукоятку.

— Ефективно очищує від снігу суміш піску й солі. Нею просто посипають сніг і чекають на результат. Діє швидко. Знищує навіть кригу. Але оптимальним такий засіб є лише для будинку з плоским дахом: скатні покрівлі обробляти ним незручно.

Альтернативою солі й піску є реагенти проти утворення льоду. Як і в першому випадку, ними просто посипають засніжену ділянку й очікують на хімічну реакцію. Під дією реагенту крига й сніг тануть, виділяючи при цьому тепло.

— Такі засоби запобігають заледенінню снігу. Усе завдяки своїм складникам: температура замерзання цих речовин є низькою, тому розбавлений ними талий сніг морозу не піддається.

Перевагу надають засобам, які мають низьку корозійну активність. Перед застосуванням важливо прочитати інструкцію і виконати пробну перевірку на невеликій ділянці покрівлі.

Бурульки з карнизів зняти можна за допомогою пристрою з гойдалковим гаком.

— Це металевий крючок, що нагадує за формою хомут. Ним слід підчепити бурульку й акуратно потягти на себе.

Залишки льоду на карнизах прибирають руками. Інакше можна пошкодити конструкцію. Якщо лід не піддається, зрізати основу бурульки ­ножівкою.

— Затягувати із прибиранням снігу не варто. Свіжий важить менше залежалого. Давнішній ущільнюється, стає важким і починає сильніше тиснути на покрівлю. Через це покриття даху під вагою може дати тріщини. Також є ризик, що сніг зледеніє. У такому разі очистити дах буде в рази складніше.

Зараз ви читаєте новину «Сніг із даху прибирають сапою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути