Ексклюзиви
вівторок, 01 серпня 2017 05:46

Рукавиця перекладає жести на мову

Автор: www.doba.te.ua
  Студентка Тамара Вощило в електрон­ній рукавиці, яку сама створила. Винахід озвучує мову жестів. На деталі для пристрою дівчина витратила 200 гривень
Студентка Тамара Вощило в електрон­ній рукавиці, яку сама створила. Винахід озвучує мову жестів. На деталі для пристрою дівчина витратила 200 гривень

— Одягаєш рукавицю, жестикулюєш — і твій смартфон миттєво перекладає кожен рух на слова, озвучує їх, — розповідає 19-річна Тамара Вощило. Вона виготовила електронну рукавицю, яка "озвучує" мову глухонімих. На її створення витратила 200 гривень. Зробила пристрій у рамках дипломної роботи зі спеціальності "обслуговування комп'ютерних систем і мереж".

— Хотіла розробити річ, що дійсно полегшить життя людям. Почала працювати над рукавицею 2015 року. Та модель була по лікоть, громіздка і важка. Удосконалила потім її. Рукавиця стала менша, легша, з якіснішою системою. На це пішло трохи більше місяця, — розповіла дівчина. Вона навчається у Тернопільському технічному коледжі ім. Івана Пулюя.

Рукавиця може запам'ятати дев'ять жестів поки що. Їх можна перезаписувати безліч разів. Працює від смартфона або від переносної зарядки. Винахід складається з датчиків, які зчитують інформацію з кожного поруху пальця, та мікропроцесорного блока на тильній стороні рукавиці. Інформація з рукавиці через блютуз надходить на смартфон. Спеціальний мобільний додаток обробляє дані і миттєво озвучує фразу, яку щойно показали "на пальцях". Для програми кожен жест — набір кодів. Кожна фраза має порядковий номер.

В основі мови, якою "спілкується" рукавиця, не лежить загальноприйнята мова жестів. Кожен власник зможе обрати індивідуальний набір жестів і фраз, яким вони відповідатимуть.

— Ми орієнтуємося на людей, які тимчасово втратили можливість говорити. Вони не знають мови жестів, а висловлювати свої бажання та думки їм якось треба. Така людина сама програмує зручний для неї жест і слово або цілу фразу. У програмі є режим запису і збереження нового жесту. Людина обирає фразу, натискає кнопку запису, тоді робить жест, який відповідає цій фразі. І зберігає його в програмі, — каже Тамара Вощило. — Також цей винахід стане у пригоді тим, хто їде за кордон, а не знає мови.

Зараз ви читаєте новину «Рукавиця перекладає жести на мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути