понеділок, 04 грудня 2017 07:55

Рекуператори влітку зберігають тепле повітря, взимку — прохолодне

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.prana.org.ua
  Рекуператор — це теплообмінник. Їх встановлюють у стіну, що межує з вулицею. Існують різних потужностей і конструкцій
Рекуператор — це теплообмінник. Їх встановлюють у стіну, що межує з вулицею. Існують різних потужностей і конструкцій

Допомагають позбутися плісняви

— Зробив ремонт, установив пластикові вікна. А за деякий час пішов грибок на стінах. Живемо на першому поверсі багатоповерхівки. Квартира кутова — сира й холодна, — розповідає 40-річний Олег Гінльчинський зі Львова.

Пліснява і грибок у помешканні не лише повільно руйнують та псують його естетичний вигляд, а й негативно впливають на здоров'я.

— У нас із дружиною двоє дітей. Вони почали частіше й довше хворіти на бронхіт. Усі казали, цвіль зникне після ремонту. А я тепер зрозумів, що вона виникає, коли в помешканні відсутній рух повітря. Тричі на добу по 15 хвилин провітрював квартиру. Обробив хімічними засобами, але за місяць пліснява з'явилася знову, — говорить Олег Олегович.

Відкривання вікон виявилося затратним, бо доводилося інтенсивніше опалювати приміщення.

— При застосуванні препаратів проти цвілі, середовище не змінюється. І умови, внаслідок яких виникли дані проблеми, залишаються. В подальшому грибок виникатиме знову, — каже спеціаліст з термореновації будівель Роман Кузич. — Єдиний дієвий спосіб — усунути надмірну вологість у помешканні, організувавши правильну вентиляцію.

Попитом користуються системи вентиляції — рекуператори. Коштують від 5500 грн. Працюють від електроенергії. Споживають мінімум 6 Вт/год., максимум — 32 Вт/год. Установлюють їх у стіну, що межує з вулицею. Існують різних потужностей і конструкцій.

Рекуператор — це теплообмінник. Узимку повертає теплову енергію, що витікає з приміщення з повітрям. А влітку перешкоджає проникненню гарячого повітря. Прилад складається з двох камер. Між ними відбувається теплообмін.

— На відміну від звичайних витяжок, рекуператори здатні повністю замінити повітря в приміщенні майже без утрат тепла. Зберігають більш як 70 відсотків теплого повітря.

У країнах Європи будинки без таких систем вважають непридатними для життя, — говорить Роман Кузич.

Зараз ви читаєте новину «Рекуператори влітку зберігають тепле повітря, взимку — прохолодне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути