Ексклюзиви
пʼятниця, 24 лютого 2012 00:15

Річкову воду в акваріумі не міняють рік

Автор: Фото: Поліна РОМАНОВА
  Третьокласник Вадим Піка роздивляється рибок в аківаріумі, який зробив його дядько Петро Козак. Каже, що може так просидіти кілька годин. Ходить до дядька після уроків майже щодня. Вінничанин Петро Козак виготовляє акваріуми на 50, 100 та 200 літрів. Покупцям у подарунок дає рибок
Третьокласник Вадим Піка роздивляється рибок в аківаріумі, який зробив його дядько Петро Козак. Каже, що може так просидіти кілька годин. Ходить до дядька після уроків майже щодня. Вінничанин Петро Козак виготовляє акваріуми на 50, 100 та 200 літрів. Покупцям у подарунок дає рибок

Скляні акваріуми виготовляє вінничанин 35-річний Петро Козак. Вирізати скло навчився у Франції. Жив там 14 років. Також розводить риб і пропонує їх на додачу до акваріума.

— Для покупців 50-літрового подарую дві пари молінезій, чотири гупі, чорного принца та золоту рибку. Літом вони будуть розмножуватися що три тижні. Із водоростей дам валіснерію, роголисник та мох. Повністю облаштую дно із хорошого ґрунту. Пісок привожу з річки Рів, — розповідає.

Показує три великі акваріуми. В одному води лише до половини.

— У будь-якому акваріумі можна рік не міняти воду, якщо зробити максимально живе природне середовище. Для цього на дно треба насипати землі та білої глини. Добре втрамбувати й посипати піском. Воду брати з річки. Тиждень вичекати, доки перебродить і сама очиститься бактеріями. Тоді ніякого фільтру не треба, бо то вже екосистема.

Не варто ставити акваріум на сильно освітленій стороні кімнати. Світло має бути розсіяне, інакше водорості цвістимуть. Вода псуватиметься, риби почнуть хворіти.

— Не можна міняти воду частіше ніж два рази на місяць. Замінюйте її частково. Наприклад, півлітрову банку забрали і таку саму кількість чистої долили. Якщо раптово змінити всю воду, риби захворіють від різкої зміни середовища.

Радить установлювати фільтри для води. Також — посадити в акваріумі рослини. Рибам потрібні камінці та іграшки, де вони могли б ховатися й відкладати ікру.

— Підтримуйте температуру води в акваріумі відповідно до того, в якому середовищі звикли жити риби. Для щуки — це плюс 12 градусів, для форелі плюс 8. Тропічні риби витримують плюс 25.

Застерігає не вмикати гучну музику в кімнаті, де живуть риби, не пхати руки під кришку.

 

Після магазину риб тримають у банці

Петро Козак радить, як доглядати за рибами, щоб не захворіли:

— Не перегодовуйте, бо їстимуть, доки сипатимеш корм, а тоді поздихають. Спостерігайте, як реагують на харч. Відмовився від кольорових пластівців, бо ставали в'ялими після них. Магазинні черв'ячки можуть заразити вірусами.

Радить добре роздивлятися риб, яких продають у зоомагазинах. Ознаки хвороби — рани на тілі, рваний хвіст, дрібні бульбашки із повітрям. Якщо є три такі пухирці, риба здохне, бо заражена кліщем.

— У народі цю хворобу називають манкою. Вибирайте найживіших риб. Після магазину їх краще потримати три дні в 3-літровій банці й поспостерігати. Лише після цього пускати в акваріум.

 

Зараз ви читаєте новину «Річкову воду в акваріумі не міняють рік ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 0
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути