середа, 27 грудня 2006 17:04

Ноутбуки витісняють персональні комп"ютери

  Професор американського університету імені Джорджа Мейсона в штаті Вірджинія  Марк Пуллен на науковій конференції працює за лептопом. Він займається розробкою програмного забезпечення для високошвидкісних комп’ютерних мереж, створенням програм для медицин
Професор американського університету імені Джорджа Мейсона в штаті Вірджинія Марк Пуллен на науковій конференції працює за лептопом. Він займається розробкою програмного забезпечення для високошвидкісних комп’ютерних мереж, створенням програм для медицин

Сучасні ноутбуки з двоядерним процесором можуть виконувати кілька завдань одночасно. Вони працюють швидше, ніж деякі стаціонарні комп"ютери. За прогнозами експертів, лептопи можуть витіснити персональні машини.

— Зараз, порівняно з кінцем минулого року, продається майже в чотири рази більше ноутбуків, — каже комерційний директор всеукраїнської мережі "Ельдорадо" Михайло Ватах, 32 роки. — Вони коштують майже так само, як ПК. У середньому стаціонарний комп"ютер із монітором обійдеться в 775 доларів, а ноутбук можна купити за 800–950. Покупці готові заплатити трохи більше за мобільність.

Найбільшою популярністю користуються переносні комп"ютери тайванської фірми "Асус", розповідає менеджер холдингу "АВентурес Гроуп" (роздрібні мережі "Мелофон", "Юнітрейд", "Сіty.cом") Максим Аболмасов, 26 років.

— Фірма швидко оновлює модельний ряд ноутбуків. Щороку з"являється декілька нових, із гарною комплектацією, новітніми можливостями і невисокою ціною. Однак через це на ринок виходять "неперевірені" моделі. Їхні програми протестовані не дуже добре. Портативні "Тошиби", "Фуджі-Сіменси", "Соні", "Делли" і "Х"юлетт Паккарди" вважаються надійнішими, — зауважує Аболмасов. — Також популярні ноутбуки "Самсунґа" та "Ейсера". Коштують до 1500 доларів.

У відрядження краще брати ноутбук вагою до двох кілограмів

42-річна бізнес-тренер Алла Татаріна торік купила на Петрівці у крамниці "Діавест-Комп"ютерний світ" лептоп фірми "Асус" із процесором "Целерон". Тоді він коштував близько тисячі доларів. Переносний комп"ютер із "Пентіумом", який вважається кращим, обійшовся б у 1,5 тис.

Жінка вибрала ноутбук з оперативною пам"яттю 512 Мб і жорстким диском на 80 Гб. Продавець "Комп"ютерного світу" порадив купити саме "Асус". Екран — 15 дюймів, пристрій для запису CD i DVD-дисків. До того ж сам переносний комп"ютер — неважкий.

— У відрядження бажано брати ноутбук вагою до двох кілограмів, — радить керівник всеукраїнської мережі "Ельдорадо" Дмитро Досько, 31 рік. — Бажано купувати з процесором "Інтел" або "AMD". Ці фірми вважаються кращими виробниками.

Лептопом Алла Татаріна користується під час бізнес-тренінгів. Графіки та діаграми будує на домашньому комп"ютері, переписує їх на диск. Потому підключає портативний комп"ютер до мультимедійного передавача і проектує зображення на монітор.

— Клавіатура ноутбука дещо відрізняється від комп"ютерної, — каже Алла Татаріна. — Але я освоїлася швидко. Звикла замість мишки користуватися точкатом (дві клавіші під клавіатурою заміняють комп"ютерну мишку). Під час тренінгів я зазвичай  підключаю лептоп до мережі, хоча він і від акумулятора може працювати чотири години.

48-річному професору Олексієві Дронову, завідувачу кафедри столичного Національного медичного університету ім. Богомольця, ноутбук "Тошиба А 40" кілька років тому подарували закордонні колеги. У ньому клавіатура лише з латинським шрифтом. Чоловік приніс переносний комп"ютер на роботу, щоб колеги користувалися на лекціях. Його вага — чотири кілограми. Це єдиний недолік.

— Переносні комп"ютери поступово витісняють ПК. Особливо у великих банках і страхових компаніях, — зазначає керівник компанії "Діавест" Анатолій Балюк, 42 роки. — Наприклад, менеджери банків, які працюють у магазинах на видачі кредитів, постійно зв"язуються з офісом, передають копії угод через Інтернет.

За прогнозами Анатолія Балюка, за два-три роки в Україні кількість покупців комп"ютерів і ноутбуків стане однаковою. Хоча представники "Ельдорадо" і "АВентурес Гроуп" кажуть, що в їх мережах уже зараз лептопів продають більше.

У столичних магазинах ноутбуки коштують від 3,5 тис. грн. Є багато моделей за ціною 5–7 тис. грн. В інтернет-крамницях можна знайти дешевші. Однак треба звертати увагу — деякі фірми продають портативні комп"ютери без програмного забезпечення.


Скільки коштує ноутбук

(оперативна пам"ять 512 Мб, жорсткий диск 60–80 Гб, 15-дюймовий екран)

 Назва виробника та моделі Ціна, грн  Мережа 
 Ейсер TMI 2492NWMLi  3259  Гігабайт
 Тошиба L30-134  3999  City.com
 Делл Інспіріон 1300  4020*  Діавест — Комп"ютерний світ
 Самсунґ R40  4130*  Діавест — Комп"ютерний світ
 Х"юлетт Паккард Компаґ NX6310EY589ES"  4288  City.com
 Фуджі-Сіменс Аміло L7320  4480*  Діавест — Комп"ютерний світ
 Асус А6BOORp  4589  Гігабайт
 Ейсер Аспіре 5610 ANWLMi  4589  Гігабайт
 Тошиба Сателіте А-105-S2071  4640*  Діавест — Комп"ютерний світ
 Фуджі-Сіменс V2035  5160  Діавест — Комп"ютерний світ
 Ейсер Аспіре 510 TANWLMi  5490  Ельдорадо
 Асус A6QOOT  6050  City.com
 Делл Інспіріон 6400  6191  Ельдорадо

* Акційна ціна. У магазині "Діавест – Комп"ютерний світ" до 15 січня 2007 року діє знижка 5%.


Портативний комп"ютер прикрасили кришталем


Одним із найдорожчих у світі вважають ноутбук "Вега" за $7 тис. Він має 20-дюймовий монітор, 4 Гб оперативної пам"яті і 600 Гб на жорсткому дискові.

Тайванська компанія "MSI" виготовила лептоп із вмонтованою веб-камерою. Його прикрасили 120 австрійськими кришталиками.

Південнокорейська компанія "Самсунґ" пропонує ноутбуки зі срібним покриттям клавіатури (серії X11, Q35 і Q40). Фахівці компанії переконують, що такі моделі  захищені від бактерій, токсинів і неприємного запаху.

До незвичайних пристроїв належать протиударний "броньований ноутбук" "NotePAC" та лептоп "Делл" — у футлярі з дерева та шкіри.

Зараз ви читаєте новину «Ноутбуки витісняють персональні комп"ютери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути