Ексклюзиви
понеділок, 31 серпня 2020 07:50

На темних шпалерах видно стики

Автор: DOSKA.IO
  Вінілові й флізелінові шпалери клеять ”стик у стик”, без напуску. Темні кольори обирають лише для стіни в кімнаті. Інакше зорово зменшать простір
Вінілові й флізелінові шпалери клеять ”стик у стик”, без напуску. Темні кольори обирають лише для стіни в кімнаті. Інакше зорово зменшать простір

— Дев'ять із 10 замовників діють однаково. На початку ремонту не економлять ні на чому, запрошують фахівців, беруть якісні матеріали, — каже будівельник 40-річний В'ячеслав Мірошниченко з Києва. — А в кінці гроші закінчуються і клеять шпалери самі. За пів року я переробляю, бо помилки муляють очі.

В'ячеслав 15 років робить ремонти. Останнім часом клеїть шпалери, бо цим можна займатися протягом усього року. Працює з напарником.

— Набили руку. Двокімнатну квартиру робимо за два дні, на трикімнатну йде три, — розповідає. — Чиста робота, акуратна. Заробляємо більше, ніж коли бетон мішали.

Радить, як обирати й клеїти шпалери. У будівельних магазинах продаються різні за шириною, товщиною, кольором, матеріалом.

— Не раджу брати дорогі брендові, товсті, важкі, — говорить. — Краса і затишок досягаються деталями, а не тлом стін. Шпалери все одно закриються поличками, картинами, меблями, шторами. А забагато яскравих акцентів у кімнаті дратує, буде пшонка-стайл (у маєтку колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки оздоблення було вкрите позолотою. Несмак в оформленні інтер'єру називають пшонка-стайлом. — ГПУ). І будь які шпалери за п'ять-сім років захочете змінити. Втратять привабливий вигляд чи набриднуть.

Обирайте шпалери залежно від розміру й розташування кімнати, освітлення. На стенді в супермаркеті всі гарні.

Дорого й красиво виглядають темні оксамитові, з насиченим тлом і великим контрастним малюнком. Але вони не підходять до більшості сучасних квартир, роблять їх візуально меншими, тиснуть.

Хочете темні контрастні шпалери — клейте лише на одну стінку. На інші три беріть світлі однотонні. Інакше зробите грот.

На темних товстих шпалерах завжди видно стики, бо основа матеріалу — зріз — білий. Щоб приховати їх, я затираю порошковим барвником, підбираю під тон. Або маркером.

В'ячеслав Мірошниченко радить брати світлі шпалери з розмитим і неконтрастним малюнком.

— На таких не видно ні складок, ні пухирів, ні розводів після миття, які точно будуть за півроку, — розповідає. — Не тиснуть, підходять під будь-яке оздоблення. У кімнату, на кухню, коридор.

Перед приклеюванням шпалер стіни оглядає. Штукатурку простукує. Якщо є порожнина — відбиває і перештукатурює, бо відпаде. Тріщини підшпакльовує, горбики стісує, двічі вкриває ґрунтовкою. Визначає, з якого боку починатиме — в тому ж місці завершиться крайня смуга.

— Зазвичай — над вікном і за батареєю, — каже. — Там найнепримітніше місце. Раніше розрив малюнка робили в кутку, зараз так не хочуть.

Лазерною рулеткою вимірює периметр кімнати під стелею і над підлогою.

— Не було ще жодної квартири, де вони однакові, — говорить. — Особливо, якщо стіни опуклі, напівкруглі. А клеїти смуги треба вертикально. Натягнута косина розійдеться на шві після висихання. Наклеюю шпалери внапуск і обрізаю з обох боків. Буває рівний і змієвидний. На опуклі стіни не беріть із малюнком, бо не зійдеться ніколи.

Радить, як розраховувати кількість шпалер.

— Із 10-метрового ­рулону з малюнком іде три смуги, — каже. — Якщо без малюнка і стелі низькі, може вийти і чотири. Я викидаю з кожного рулону перші два-три оберти. Бо тут краї придавлені, на стиках буде видно.

Клей наносить на стіну, а не на шпалери, як робили раніше.

— Не беріть ПВА, — говорить. — При висиханні жовтіє, плями просочуються. І шви закатуйте валиком, а не затирайте ганчіркою. Бо її колір перейде на стіну.

Купує шпалери з однієї партії.

— Вона вказана на етикетці, — розповідає В'ячеслав Мірошниченко. — У різних партіях може відрізнятися колір, тон. Завжди беріть із невеликим запасом. Якщо лишиться — стане в нагоді, коли якийсь вугол дитина обмалює чи покшребе кіт.

В'ячеслав Мірошниченко називає деталі, за які не варто переплачувати.

— Антигрибкова ґрунтовка — маркетинговий хід, — говорить. — Усі вони антигрибкові. Якщо погана вентиляція, висока вологість і є різниця температур — на стінах буде чорнота. Так само дихаючі паперові шпалери. Стіна кілька разів покривається ґрунтовкою, клеєм. Це все не дихає. Не надійтеся, що вологостійкі шпалери щодня дертимете щіткою і не буде видно слідів. Це лише означає, що час від часу їх можна протерти вологою ганчіркою.

Зараз ви читаєте новину «На темних шпалерах видно стики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути