Ексклюзиви
понеділок, 25 травня 2020 05:25

Мотокосу обирають залежно від бур'яну

Автор: elektromotor.com.ua
  Мотокоса вирубує траву й високі чагарники за допомогою пластикової волосіні, що швидко обертається. Та не боїться каменів, цегли, металевих предметів у дворі. Найпростіша коса коштує від 2,7 тисячі гривень
Мотокоса вирубує траву й високі чагарники за допомогою пластикової волосіні, що швидко обертається. Та не боїться каменів, цегли, металевих предметів у дворі. Найпростіша коса коштує від 2,7 тисячі гривень

— Тривалий час не можу обрати мотокосу, — каже черкасець 37-річний Олександр Погрібний. — Вибір величезний, багато характеристик, легко заплутатися.

Чоловік дізнається про особ­ливості техніки у продавців. Більше довіряє сусідам і знайомим, які мають досвід використання подібної техніки.

— У одного знайомого є слабенька китайська, купив за 2600 гривень, — додає Погрібний. — Непогана, проте шумна, перегрівається, треба часто налаштовувати. Зап­частини коштують копійки. В іншого — удвічі дорожча, потужніша, якісніша. Майже не ламається, але якщо щось полетить — нове коштує дорого. І сам не поміняєш, тільки вези на сервіс. Карбюратор обійшовся у 500 гривень.

У магазинах садової техніки продають мотокоси різного розміру, ваги, потужності двигуна, довжини шини. Кожна призначена для певного виду робіт і має особ­ливості.

— Насамперед треба визначити, що коситиме, як часто і на якій площі, — говорить продавець 41-річний Вадим Орлов із Черкас. — Якщо прибрати траву навколо хати, то впорається і електротример. Такі легкі, майже безшумні, коштують від тисячі гривень. Працюють від акумулятора чи електромережі, їх майже не треба обслуговувати. У другому випадку треба додатково купувати кабель. Якщо ж косити потрібно високий бур'ян на 5–6 "сотках" городу, на дачі, то впорається тільки бензинова мотокоса. Для заготівлі сіна худобі — професійна.

За призначенням мотокоси ділять на побутові, напівпрофесійні та професійні.

— Побутові призначені для періодичного викошування невеликих ділянок, — продовжує Орлов. — Такі переважно оснащують двотактним двигуном, волосінню і трилопатевим ножем. Найпростіші коштують від 2,5 до 4 тисяч гривень. Якщо акуратно працювати, не перегрівати двигун, вчасно обслуговувати — прослужать до 10 років.

Двотактні двигуни досить шумні, важкі, до бензину потрібно домішувати оливу. Під час роботи димлять.

— Дачники і ландшафтні дизайнери беруть напівпрофесійні мотокоси, — каже Вадим Олексійович. — Коштують удвічі дорожче за побутові, але працюють тихіше, економніші. Двигуни надійніші, не перегріваються, їх не так часто треба обслуговувати.

Для заготівлі сіна худобі чи викошування великих площ купують професійні мотокоси. Коштують від 10 тис. грн.

— Порівняно з побутовими — це небо і земля, — додає Орлов. — У них легкий чотиритакт­ний двигун. Економний, працює тихо, на високих обертах, майже не перегрівається. Коса має довгу шину для ширшого захвату, зручну ручку і ремені для носіння. Такі комплектують бобіною для волосіні, трилопатевим диском і фрезою. Першою косять м'яку траву, другим — товсті високі бур'яни, третьою можна різати кущі й тонкі дерева.

— Мотокосу треба постійно обслуговувати, — каже майстер із ремонту техніки 40-річний Руслан Васькович із міста Умань Черкаської області.

Радить, як доглядати за садовою технікою, щоб працювала справно.

— Якщо у вашої коси двотактний двигун, не економте на оливі, — говорить. — Літр неякісної коштує на 30–40 гривень дешевше, але вбиває двигун за сезон. Стежте за температурою двигуна. Деталі перегрітого спрацьовуються у десятки разів швидше. Краще дати перепочити пів години, ніж попасти на ремонт.

Більшість покупців обирають мотокоси вартістю до 3,5 тис. грн.

— Це традиційні китайські пристрої з двотактним двигуном. Можуть називатися по-різному, бо виготовлені на різних заводах, але складові — однакові. Якщо доглядатимете, виправдовують себе.

Зараз ви читаєте новину «Мотокосу обирають залежно від бур'яну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути